Η δολοφονία του Κένεντι και οι θεωρίες συνωμοσίας

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΕΝΤΙ

Σαν σήμερα, στις  22 Νοεμβρίου 1963, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι πυροβολείται στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή ενώ βρίσκεται στο Ντάλας, συνοδεία αυτοκινητοπομπής.

Υπεύθυνος για τη δολοφονία του Κένεντι φέρεται να είναι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ο οποίος συλλαμβάνεται από τις αστυνομικές αρχές την ίδια ημέρα. Δύο μέρες αργότερα, ο Όσβαλντ δολοφονείται από τον Τζακ Ρούμπι, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση και ενώ τελεί υπό κράτηση. Δεν πρόλαβε να περάσει από δίκη…

ΛΙ ΧΑΡΒΕΙ ΟΣΒΑΛΝΤ
Ο Όσβαλντ πυροβολείται από τον Τζακ Ρούμπι.

Η δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι έχει πυροδοτήσει πληθώρα σεναρίων συνωμοσίας τις τελευταίες δεκαετίες. Οι έρευνες των αρχών, οι καταθέσεις, τα επίσημα έγγραφα, τα αρχεία, τα βιβλία αλλά και οι συνεντεύξεις όσων ασχολήθηκαν με την πολύκροτη υπόθεση δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να πείσουν τους συνωμοσιολόγους, που ακόμη αισθάνονται ότι μέχρι στιγμής μένει αναπάντητο ένα καίριο ερώτημα… Και ποιο είναι αυτό; Το εάν ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ενήργησε μόνος του όταν πυροβόλησε τον Κένεντι ή ακολουθούσε εντολές κάποιου τρίτου.

Από την ημέρα της δολοφονίας του Αμερικανού προέδρου έχουν κατηγορηθεί για ανάμειξη 42 ομάδες, 82 εκτελεστές και 214 άνθρωποι. Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι επικρατεί μια… παράνοια γύρω από τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης.

Οι δημοφιλέστερες θεωρίες συνωμοσίας

Το έκανε η CIA

Αποτελεί μέχρι και σήμερα την επικρατέστερη θεωρία. Λέγεται ότι ο Κένεντι είχε εκνευριστεί με τις ανοησίες της CIA. Έμαθε ότι η CIA προσπαθούσε να δολοφονήσει τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, κάτι το οποίο είναι γεγονός. Έτσι, το επιχείρημα είναι ότι η CIA φοβόταν πως ο Κένεντι θα διέλυε την υπηρεσία. Και ως αποτέλεσμα αυτού, η CIA διέταξε τη δολοφονία του.

Οι Ρώσοι και η Κούβα

Κάποιοι πιστεύουν πως η δολοφονία του κένεντι από τον Όσβαλντ  σχετίζεται με το εξαήμερο ταξίδι του Όσβαλντ στην Πόλη του Μεξικού δύο μήνες πριν τη δολοφονία, και πολλοί  θεωρούν ότι ο Όσβαλντ έλαβε εντολές από σοβιετικούς ή Κουβανούς πράκτορες εκεί.  Εικάζεται πως αυτό που ήθελε να κάνει στο Μεξικό ήταν να κανονίσει να μετακομίσει σε μια κομμουνιστική χώρα, και ουκ ολίγοι είναι αυτοί που πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα και λένε ότι ο Όσβαλντ όντως ήρθε σε επαφή με ξένους πράκτορες , ενώ ήταν υπό παρακολούθηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών- οι οποίες όντως γνώριζαν τι ετοίμαζε, αλλά το άφησαν εσκεμμένα να συμβεί, καθώς ήθελαν να ξεφορτωθούν τον Κένεντι. Είναι, λοιπόν, πιθανό να διέταξαν τη δολοφονία Κένεντι οι Ρώσοι; Μάλλον, όχι.
Οι Ρώσοι ποτέ δεν θα είχαν διατάξει τον Όσβαλντ να σκοτώσει τον Κένεντι λόγω των γνωστών σχέσεών του με τη χώρα και την συμπάθεια που έτρεφε προς την Κούβα. Οι Ρώσοι θα ήξεραν ότι θα είναι στην κορυφή της λίστας των υπόπτων εάν σχεδίαζαν επίθεση με εκτελεστή τον Όσβαλντ. Θα μιλούσαμε για πράξη πολέμου, που δεν αποκλείεται να οδηγούσε σε πυρηνική επίθεση.

Πάντως οι αμερικανικές αρχές έμαθαν αργότερα ότι όντως ο Όσβαλντ είχε επισκεφθεί τη ρωσική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού. Έμαθαν επίσης και και σε ποιους μίλησε. Δεν έμαθαν ποτέ όμως τι ειπώθηκε. Και μετά από μερικές εβδομάδες, πυροβόλησε τον Κένεντι.
«Δάκτυλος» του πρώην προέδρου Λίντον Τζόνσον

Η θεωρία βασίζεται σε δηλώσεις της Μαντλίν Μπράουν που ισχυρίστηκε ότι είχε σχέση με τον πρώην πρόεδρο Τζόνσον. Είπε, επίσης, ότι ο Τζόνσον είχε πάει σε ένα πάρτι με τον πρώην αντιπρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, τον διευθυντή του FBI Τζ. Έντγκαρ Χούβερ και άλλους, τη νύχτα της επίθεσης.
«Μου ψιθύρισε στο αυτί: “Από αύριο, αυτοί οι Κένεντι δεν θα με ρεζιλέψουν ποτέ ξανά. Αυτό δεν είναι απειλή. Είναι υπόσχεση”» είχε πει η Μπράουν ότι της είπε ο Τζόνσον. Η έρευνά πάντως αποδεικνύει χωρίς καμία αμφιβολία ότι ο Τζόνσον δεν θα μπορούσε να έχει παρευρεθεί σε εκείνο το πάρτι.
Επίσης, πολλοί Τεξανοί δεν συμπαθούσαν τον Τζόνσον -θεωρούσαν ότι είναι απατεώνας. Και ως αποτέλεσμα μετά τη δολοφονία του κένεντι, άρχισαν να διαδίδουν πως  ο Τζόνσον δεν ήθελε τον Κένεντι για να καταφέρει να γίνει αυτός πρόεδρος.

Το έκανε η βιομηχανία όπλων

Βασίζεται στον ισχυρισμό ότι ο Κένεντι θα απέσυρε τα στρατεύματα από το Βιετνάμ και ότι ο στρατός ήθελε να στείλει και άλλους ανθρώπους στο πεδίο των μαχών και η αμερικανική βιομηχανία όπλων είχε πολλά συμφέροντα. Τεχνικά αυτό είναι λάθος. Υπήρξε μεν συζήτηση για επίλυση του ζητήματος αλλά δεν είπε ποτέ ότι θα αποσύρει στρατεύματα.

Τον «έφαγε» η μαφία

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές μαφιόζικες οργανώσεις που κατά τους συνωμοσιολόγους κρύβονται πίσω από τη δολοφονία. Η μαφία του Σικάγο, η μαφία του Μαϊάμι και η μαφία της Νέας Ορλεάνης. Ο Ρόμπερτ Κένεντι φέρεται τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία να είχε τον φόβο πως για τη δολοφονία του αδελφού του ευθυνόταν έμμεσα και ο ίδιος, λόγω των προσπαθειών του εναντίον της Μαφίας. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

Ο άνθρωπος με την ομπρέλα

Η πιο δημοφιλής θεωρία περί υπάρξεως πολλαπλών σκοπευτών επικεντρώνεται στον «Umbrella Man»- μια φιγούρα που εθεάθη να κρατά μια μαύρη ομπρέλα εκείνη την ηλιόλουστη ημέρα της δολοφονίας του Κένεντι. Κάποιοι λένε πως έριξε βελάκι με δηλητήριο στον Κένεντι, αδρανοποιώντας τον και καθιστώντας τον εύκολο στόχο για τους σκοπευτές.

Στην ταινία «JFK» του Όλιβερ Στόουν ο «Umbrella Man» εμφανίζεται να δίνει σήματα στους εκτελεστές. Παρόλα, αυτά, η θεωρία αυτή θεωρείται πως έχει ανατραπεί.

Ο πατέρας του Τεντ Κρουζ

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απέναντί του, ως αντίπαλο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, τον Τεντ Κρουζ, ισχυρίστηκε πως ο πατέρας του δεύτερου, Ραφαέλ Κρουζ, είχε θεαθεί μαζί με τον Όσβαλντ πριν τη δολοφονία. Η θεωρία αυτή, η οποία σε γενικές γραμμές έχει απορριφθεί, πηγάζει από ένα δημοσίευμα του National Enquirer που συνοδευόταν από μια φωτογραφία όπου, σύμφωνα με την αμερικανική ταμπλόιντ, ο Όσβαλντ και ο Ραφαέλ Κρουζ φαίνονταν να μοιράζουν φυλλάδια υπέρ του Κάστρο στη Νέα Ορλεάνη το 1963.

Πηγές :

  • cnn.gr
  • huffingtonpost.gr
  • tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ