Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Γυναικών και οι κωμικές ιστορίες του

Από τις 5-7 Φεβρουαρίου 1979, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και Υπουργού Εθνικής Αμύνης του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, κατετάγησαν οι πρώτες γυναίκες εθελόντριες στο Στρατό Ξηράς. Η κατάταξη έγινε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Γυναικών (ΚΕΓ) που φιλοξενούνταν τότε στο στρατόπεδο της ΑΣΔΕΝ – ΣΔΑ στο Γουδί, σένα κτίριο το οποίο είχε μετασκευασθεί για το σκοπό αυτό και παρείχε κάποιες περισσότερες ανέσεις προσαρμοσμένο στις γυναικείες ανάγκες.

Από τότε το ΚΕΓ έβγαλε αρκετές σειρές εθελοντριών γυναικών στην αρχή ή στη συνεχεία πενταετούς υποχρέωσης, ή τέλος πάντων ανάλογα με τη νομοθεσία πήγαινε και η ονοματολογία.

Το πρώτο προσωπικό που υπηρετούσε εκεί ήταν κατ’ ανάγκη άνδρες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί οι οποίοι δεν είχαν και πολύ άποψη για το πως θα εκπαίδευαν γυναίκες, αλλά ούτε και οι γυναίκες που κατετάγησαν είχαν ιδέα τι θ’ αντιμετώπιζαν.

Από το πρώτο εγερτήριο άρχισαν τα προβλήματα και σιγά σιγά επεκτάθηκαν στην εκπαίδευση αυτή καθαυτή, στις σχέσεις εκπαιδευτών – εκπαιδευομένων και κυρίως στην εμπέδωση της πειθαρχίας. Ένα σταθερό πρόβλημα των εκπαιδευτών ήταν πως όταν ζητούσαν δυνατή φωνή άκουγαν στριγκλιές, ή όταν απαιτούσαν να χτυπήσουν δυνατά προσοχή ίσα που ακούγονταν το πόδι.

Δε συζητάμε για τους πανικούς στις τουαλέτες και στα ντούς, αλλά και μετά στη χρήση των όπλων και των εξαρτήσεων.

Όσο πέρναγε ο καιρός βέβαια, οι εκπαιδευτές, πλαισιωμένοι και από γυναίκες, το έπιαναν καλύτερα το ζήτημα αλλά και πάλι υπήρχαν εγγενή προβλήματα τα οποία είχαν να κάνουν με τη γυναικεία φύση αλλά και τον τρόπο που κάποιες κυρίες αντιμετώπιζαν τους εκπαιδευτές τους. Ανέκδοτα υπάρχουν πάρα πολλά και ιστορίες ακόμα περισσότερες. Μια από τις πλέον διασκεδαστικές είναι με μία κυρία η οποία κατετάγη στο Στρατό ενώ πριν από την κατάταξή της εργαζόταν ως πωλήτρια στο κατάστημα γυναικείων εσωρούχων, το οποίο διατηρούσε η οικογένειά της.

Όταν μετά τις πρώτες μέρες γνωρίστηκε με τις υπόλοιπες κοπέλες της σειράς της, όλες σχεδόν της παράγγελναν κι από κάτι. Ένα βράδυ λοιπόν που επέστρεφε από έξοδο, έτυχε να είναι υπηρεσία ένας πολύ σκληρός λοχαγός και όχι ιδιαίτερα φιλικός με τις κυρίες καθότι τις θεωρούσε ακατάλληλες για το στράτευμα. Η εθελόντρια κουβαλούσε 2-3 τσάντες με εσώρουχα για κάποιες συνεκπαιδευόμενες της. Ο λοχαγός ήθελε να κάνει σώνει και καλά έλεγχο στα πράγματά της κι όταν είδε ν’ απλώνονται μπροστά του τα γυναικεία εσώρουχα, έπαθε σοκ. Κι άντε μετά να του εξηγήσει η ταλαίπωρη εθελόντρια τι είχε συμβεί!

Ένα άλλο κωμικό γεγονός έλαβε χώρα όταν σε μια σειρά κατετάγη μια κυρία η οποία συνδεόταν με συγγενική σχέση (ανιψιά) με εν ενεργεία στρατηγό. Τις πρώτες μέρες που μάθαιναν τα βασικά, περί προσοχής και ημιάναπαυσης δεν είχε πιάσει καλά το νόημα. Σε μία παρατήρηση του εκπαιδευτή της για την ελλιπή εκτέλεση ενός παραγγέλματος, του απάντησε με ύφος πως θα το πεί στο θείο της που της έκανε παρατήρηση κι εκείνος θα επιλαμβανόταν του θέματος. Για κακή της τύχη όμως, ο εκπαιδευτής ήταν γιός επίσης εν ενεργεία στρατηγού και η πληρωμένη και χιουμοριστική απάντηση του ήταν πως “ο μπαμπάς μου είναι αρχαιότερος από το θείο σου”. Κι εκεί έγινε η μεγάλη πλάκα όταν η νεαρά ανταπάντησε πως όλοι οι αρχαίοι έχουν πεθάνει.

Τα πολλά ανέκδοτα όμως είχα να κάνουν με τη χρήση των όπλων και ειδικά όταν οι κοπέλες πήγαιναν για την πρώτη τους βολή. Εκεί γινόταν ο κακός χαμός, άλλες έχαναν το στόχο, άλλες δεν άντεχαν την παλινδρόμηση των όπλων, άλλες τσίριζαν όταν πετύχαιναν το στόχο (ή έτσι νόμιζαν), όπλα γεμάτα με εμπλοκή γύρναγαν κατά των εκπαιδευτών, πολλές δε βολεύονταν στη στάση πρηνηδόν λόγω στήθους και πολλά πολλά άλλα ευτράπελα έχουν να διηγηθούν οι πρώτοι εκπαιδευτές.

Βέβαια από τότε μέχρι τώρα έχουν αλλάξει πολλά. Το ΚΕΓ έκλεισε, οι γυναίκες μπορούν και εισάγονται στα ΑΣΕΙ και τα ΑΣΣΥ ισότιμα με τους άνδρες, υπηρετούν σε όλα τα όπλα και τα Σώματα και αναλαμβάνουν και συμμετέχουν σε όλες τις αποστολές. Οι γυναίκες που υπηρετούν στο Στρατό μπορούν να κάνουν σχεδόν ότι και οι άνδρες συνάδελφοί τους, ακόμα και σε δύσκολες υπηρεσίες όπως οι Ειδικές Δυνάμεις. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που η επαγγελματική τους κατάρτιση είναι άριστη και η απόδοσή τους εξαιρετική, ενώ δεν είναι απίθανο εκεί κοντά στο 2040 να δούμε και γυναίκα αρχηγό του Στρατού!

Ο Τσεκουράτος μίλησε με πρώην Διοικητές του ΚΕΓ που έχουν πολλά να διηγηθούν, αλλά και να πουν πως πολλές γυναίκες που εκπαιδεύτηκαν ήταν και κάποιες είναι ακόμα άριστες στην εργασία τους. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ