Κικίλιας – Δημοσχάκης: Τι συμβαίνει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων κατέθεσαν στη Βουλή ο Βασίλης Κικίλιας και ο Αναστάσιος Δημοσχάκης για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
 
 
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν στη Βουλή ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής τομεάρχης Αναστάσιος Δημοσχάκης για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ ΑΒΕΕ).
Όπως τονίζεται στην ερώτησή τους σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα υπάρχουν καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες, κομματική διαχείριση στελεχιακού δυναμικού, σκανδαλώδης συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία.
Αναλυτικά η ερώτηση των Βασίλη Κικίλια και Αναστάσιου Δημοσχάκη:
Κύριοι Υπουργοί,
Οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις – καταγγελίες μας μέσω ανακοινώσεων αλλά και μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, σχετικά με την πολύ κακή κατάσταση (οικονομική, ανικανότητα υλοποίησης έργου, πτώση παραγωγικής ικανότητας κλπ) της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), δυστυχώς επιβεβαιώνονται.
Από την σχετική αρθρογραφία στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο, από τηλεοπτικές εκπομπές καθώς και από ανακοινώσεις και δελτία τύπου των θεσμικών εκπροσώπων των εργαζομένων, για την κατάσταση και πορεία της εταιρείας, διαπιστώνουμε ορισμένες ενέργειες της εκτελεστικής διοίκησης της εταιρείας που ενέχουν στοιχεία παρατυπιών και πιθανής παράβασης της κείμενης νομοθεσίας. Ενδεικτικές τέτοιες ενέργειες είναι:
Η παραίτηση από το Διοικητικό Συμβούλιο τριών μελών του και κυρίως της διορισθείσας οικονομικής ελέγκτριας του Υπουργείου Οικονομικών με καταγγελίες της για διαπιστωθείσες μεθοδεύσεις και ατασθαλίες της διοίκησης.
Η σκανδαλώδης συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία για την παραχώρηση της κερδοφόρου δραστηριότητας καταστροφής πυρομαχικών και ναρκών.
Η αντιπαραγωγική και κομματική διαχείριση του στελεχιακού δυναμικού της εταιρείας, αναφορικά με την πολιτική προσλήψεων – απολύσεων του, την μη ορθή καταβολή αποδοχών, την πρόσληψη ανεπαρκών εργαζομένων μέσω εργολάβου και τέλος το καθεστώς «ομηρείας» που επεβλήθη σε 200 περίπου εργαζομένους (εκ των 520 συνολικά), οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση μετάταξης σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Ειδικότερα, από τον Ιούλιο 2018 και εντεύθεν, οι καταγγελίες για την εκτελεστική διοίκηση της εταιρίας τονίζουν, την σκόπιμη κακοδιοίκηση προς εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, την συνεχή παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της, την παράκαμψη του Διοικητικού της Συμβουλίου σε σοβαρά θέματα και κυρίως, την σκόπιμη παρακώλυση διενέργειας κάθε νόμιμου και προβλεπομένου τακτικού και έκτακτου οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου, γεγονός που από μόνο του χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης.
Επειδή οι ενέργειες της Διοίκησης που εσείς έχετε διορίσει οδηγούν την εταιρεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση με συνέπεια το κλείσιμό της και επειδή η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα απαιτεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ είναι μια εταιρεία στρατηγικής σημασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια της χώρας, η λειτουργία της οποίας συνεπάγεται πολύπλευρα οφέλη για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το ελληνικό κράτος γενικότερα.
Ερωτάσθε Κύριοι Υπουργοί:

 • Ποιοι οι λόγοι παραίτησης της οικονομικής ελέγκτριας του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και των λοιπών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου;
 • Τι προτίθεστε να πράξετε για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα απόβλητα της καταστροφής των πυρομαχικών και των ναρκών; Σε ποιο ύψος θα κυμανθεί η ζημιά για την εταιρεία;
 • Είναι βάσιμες οι πρόσφατες καταγγελίες των θεσμικών εκπροσώπων των εργαζομένων της εταιρίας, σχετικά:
  α. Με τα φαινόμενα κακοδιοίκησης της που σκόπιμα και για εξυπηρέτηση ξένων της εταιρίας συμφερόντων την οδηγούν στην πλήρη παραγωγική της απαξίωση;
  β. Με ενέργειες της εκτελεστικής διοίκησης, όπως η παράκαμψη του Διοικητικού Συμβουλίου στην λήψη αποφάσεων, η παραβίαση προβλεπομένων διαδικασιών του κανονισμού λειτουργίας της, καθώς και η ανεπίτρεπτη σκόπιμη παρακώλυση διενέργειας, από τους νόμιμους ελεγκτικούς μηχανισμούς, των προβλεπομένων τακτικών και εκτάκτων ελέγχων.
 • Τέλος, επιθυμείτε την απαξίωση και κλείσιμο της εταιρίας ή σκοπεύετε να διατηρήσετε αυτή ανοικτή και παραγωγική; Εάν ναι, πως ακριβώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το μείζον πρόβλημα της ασφυκτικής στενότητας της ταμειακής τους ρευστότητας, του πενιχρού κύκλου εργασιών, τον κίνδυνο απώλειας των συμβολαίων της, την κάλυψη και εξόφληση των χρεών και οφειλών τους άνω των 130 εκατ. ευρώ σε δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, ελληνικό δημόσιο κλπ;
 • Ταυτόχρονα, αιτούμαστε την κατάθεση στο Σώμα:
  α. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ της 21 και 22 Ιουνίου 2018 και την έγγραφη παραίτηση της οικονομικής ελέγκτριας του Υπουργείου Οικονομικών – μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μαζί με την επισυναπτόμενη στην παραίτηση της, αιτιολογική της έκθεση.
  β. Το αρχικό και ισχύον σήμερα μνημόνιο συνεργασίας, καθώς και την υφιστάμενη –εγκεκριμένη, από το ΔΣ της εταιρείας, σύμβαση καταστροφής πυρομαχικών με την ιδιωτική εταιρεία SOUKOSROBOTS ΑΕΒΕ.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές,
Βασίλειος Κικίλιας, Βουλευτής Α’ Αθηνών
Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ