Κίνημα του Ναυτικού: Όλα όσα συνέβησαν χθες στον Φλοίσβο – ΦΩΤΟ

Η 44η επέτειος από το Κίνημα του Ναυτικού και την ηρωϊκή πράξη του πληρώματος του Α/Τ ΒΕΛΟΣ, εορτάστηκε χθες στον Φαληρικό Όρμο. Δείτε ποιοι πήγαν και ποιοι απουσίασαν

 

Η στιγμή της άφιξης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στον χώρο της εκδήλωσης.

Είπε δυο κουβέντες με τον αρχηγό της ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου και στη συνέχεια είχαν ένα ενδιαφέρον τετ-α-τετ με τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη.

Ο Δήμαρχος κάτι του έδειχνε – να υποθέσουμε ότι πρόκειται για κάποιο αίτημα;

 
 

Φωτογραφία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη ζητούσε επίμονα ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης. Και αυτός του έκανε τη χάρη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκίνηση! Υποστολή σημαίας στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ

Στη φωτογραφία μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων της Περιφέρειας Αττικής Παναγιώτη Χατζηπέρο.

Χατζηδάκης - Αποστολάκης
 

Τα είπαν στα “πεταχτά” ο Αρχηγός ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου και ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος ΠΝ εα. Κυριάκος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ. Μάλιστα, συνέχισαν τη συζήτηση, λίγο αργότερα επί του Α/Τ ΒΕΛΟΣ. Κάτι ετοιμάζουν πάντως.

 
 

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές όλων των κομμάτων, απόστρατοι, τα μέλη του πληρώματος του ΒΕΛΟΣ που βρίσκονται εν ζωή και οι οικογένειες των θανόντων, ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ και άλλοι προσκεκλημένοι τίμησαν την επέτειο μνήμης.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που ΔΕΝ παρευρέθηκαν και αυτό επισημάνθηκε από αρκετούς ήταν οι διατελέσαντες Αρχηγοί ΓΕΝ που βρίσκονται εν ζωή. Φωτεινή εξαίρεση ο Ευάγγελος Λαγάρας, ενώ μας είπαν ότι υπήρχε κι άλλος ένας τον οποίο όμως δεν εντοπίσαμε.
 

 
 

Ομιλία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου

 

«Είναι ξεχωριστή τιμή για εμένα και προνόμιο που βρίσκομαι πάλι μαζί σας, σε αυτή την εκδήλωση μνήμης και τιμής, εδώ στο Μνημείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Αντιτορπιλικό «Βέλος».

Είναι ημέρα μεγάλης συγκίνησης για όλους όσοι βρίσκονται εδώ μαζί μας.

Το Κίνημα του Ναυτικού, ως η πιο σημαντική κίνηση κατά της δικτατορίας, με κορύφωση την δράση του Αντιτορπιλικού «Βέλος», υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του μεγάλου απόντα Ναυάρχου Νίκου Παππά, ήταν η απάντηση των έντιμων και δημοκρατικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο στυγνό και αυταρχικό καθεστώς που κατέλυσε την Ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις συνταγματικές ελευθερίες των Ελλήνων.

Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς μαζί με τους συντρόφους του, αγωνιζόμενοι για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας κράτησαν ψηλά τη Σημαία της Δημοκρατίας και του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού.

Σήμερα, 44 χρόνια μετά, η σύγχρονη Ελληνική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία εκφράζει τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη της προς εκείνα τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων που αντιστάθηκαν.

Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική την παρουσία όλων των κομμάτων σήμερα εδώ, σε αυτή την εκδήλωση.

Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας είναι αυτοί που ως άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας, αγωνίστηκαν για τα ιδεώδη της δημοκρατίας. Μαζί με την ηρωική εξέγερση της φοιτητικής νεολαίας του Πολυτεχνείου οδήγησαν στην πτώση του Απριλιανού καθεστώτος.

Υποκλινόμαστε λοιπόν στο θάρρος και αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή σε όλους όσους όρθωσαν το ανάστημά τους και κινδύνευσαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Εμείς, εδώ, χρωστάμε πολλά σε αυτούς που τιμούμε σήμερα. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισχυρότερη όσο ποτέ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρατηγικές επιλογές των εκλεγμένων από τη Δημοκρατία ηγετών, είμαστε χώρα σεβαστή από φίλους και εχθρούς. Είμαστε αυτό για το οποίο πάλεψαν οι ήρωες του Κινήματος του Ναυτικού.

Η Ελλάδα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό οφείλεται και στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, για τις οποίες όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι και που μέσα από το συνταγματικό τους ρόλο αποτελούν τον εγγυητή της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας.

Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το κοινοβουλευτικά κόμματα για τη στήριξη της προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε να μη συνεχιστεί αυτό που ονόμασε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, αλλά και μέλος της οικογένειας του Πολεμικού Ναυτικού, «λάμπουσα πενία» των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύριε Δήμαρχε, με τη βοήθεια όλων των κομμάτων, επί δυόμισι χρόνια, όχι απλώς δεν συνεχίζεται αυτή η μείωση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά μετά και από το τελευταίο νομοσχέδιο για το ειδικό μισθολόγιο αποκαθίσταται σιγά – σιγά. Δέσμευση όλων μας είναι με τη βοήθεια – επαναλαμβάνω – όλων των κομμάτων, να συνεχιστεί και να αποκατασταθεί πλήρως η οικονομική πίεση την οποία εδέχθησαν τα εν ενεργεία, αλλά και τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η κληρονομιά που μένει σε εμάς τους νεότερους, είναι να αγωνιζόμαστε πάντα, με όλες τις δυνάμεις μας, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Η ιστορία μας, τα σύμβολά μας, οι αξίες μας ως Έθνος και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, η ορθή διαχείριση των οποίων μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος, ενδυναμώνουν την πίστη και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Και θέλω να σας πω ότι ξαναβρίσκουμε το δρόμο μας, με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, και ανυψώνουμε πάλι τη χώρα μας.

Ο ευλογημένος αυτός τόπος μπορεί και πρέπει να ευημερήσει. Το οφείλει στην ιστορία του και στην παρακαταθήκη ανδρών, όπως οι συμμετέχοντες στο Κίνημα του Ναυτικού και στο Αντιτορπιλικό «Βέλος».

Υποκλινόμαστε στους ήρωες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ