Κόκκινη κάρτα στην Τουρκία από την Ευρώπη!

Κόκκινη κάρτα από την Ευρώπη τρώει η Τουρκία! Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζητά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τη διακοπή της χρηματοδότησης!

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη το πάγωμα των ενταξιακών διαδικασιών και της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία, η οποία για το 2017 φθάνει τα 636,4 εκ. ευρώ, εφόσον ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος όπως τις έχει περιγράψει.

Αυτά αναφέρονται στο προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με εισηγήτρια τη Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή από την Ολλανδία Κάτι Πίρι.

Ως εναλλακτική επιλογή προτάσσεται η διευρυμένη τελωνειακή ένωση, η οποία όμως περνά και αυτή μέσα από τις τουρκικές υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

 




 

Η θετική νότα

Η έκθεση είναι καταπελτική και περιγράφει τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στην Τουρκία.

Θετική νότα στην έκθεση για την Άγκυρα είναι η παράγραφος για το Κυπριακό, στην οποία η εισηγήτρια τηρεί ίσες αποστάσεις και προφανώς όσα αναφέρει δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην πραγματικότητα ή έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

Πάντως, καμιά αναφορά δεν γίνεται στις τουρκικές προκλήσεις εντός της ΑΟΖ από τον πολεμικό στόλο της Τουρκίας, ούτε για την παράνομη δράση του «Μπαρμπαρός».

Στην έκθεση τονίζεται ότι η λύση του Κυπριακού θα επιδράσει θετικά στην περιοχή και πρωτίστως θα ωφελήσει τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, ενώ ταυτοχρόνως εκθειάζει τους δυο ηγέτες για την πρόοδο που πέτυχαν στις συνομιλίες και καλωσορίζει την ανταλλαγή χαρτών και τη διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.

 




 

Δεν αναφέρει, όμως, ότι το εγχείρημα απέτυχε και ότι ο κ. Ακιντζί αποχώρησε από τις συνομιλίες.

Πέραν τούτου, υποστηρίζει μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ην. Εθνών και των αρχών επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ.

Ακόμη αναμένει από την Τουρκία ενεργητική συμμετοχή στις συνομιλίες και τη δέσμευσή της να συνδράμει την τελική λύση. Στο κείμενο εκθειάζονται οι Επιτροπές Αγνοουμένων των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων για το έργο που επιτελούν.

 




 

Ελλείψεις

Στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά στην αποχώρηση του τουρκικού στρατού, στον εποικισμό, στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και στην απαράδεκτη τουρκική στάση στη Διάσκεψη της Γενεύης. Επίσης, καμιά αναφορά δεν γίνεται στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και σε άλλες πτυχές του Κυπριακού.




 

Αρνητική αξιολόγηση

Ενώ για την απαράδεκτη εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία η εισηγήτρια προτείνει τιμωρητικά μέτρα, το ίδιο δεν συμβαίνει με την κατοχή της Κύπρου και την αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας, προφανώς για να μη διαταραχθεί η πορεία των συνομιλιών.

Πάντως, η κ. Πίρι τονίζει στην έκθεσή της ότι το δημοψήφισμα στην Τουρκία έχει διεξαχθεί υπό καθεστώς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και ταυτοχρόνως ζητά να αξιολογηθούν καταγγελίες για παρατυπίες, ενώ αναφέρεται στις διώξεις του Τύπου και των αντικαθεστωτικών, καθώς και των Κούρδων, όπως και στην περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων και γενικά στην κατάργηση της δημοκρατίας.




 

Η τιμωρία και η Βενετία

Πέραν τούτων, η κ. Πίρι επικαλείται την έκθεση της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εξέτασε τις μεταρρυθμίσεις Ερντογάν, τις οποίες θεωρεί αντιδημοκρατικές. Σύμφωνα με την κ. Πίρι, επί τη βάσει της Έκθεσης της Βενετίας, οι μεταρρυθμίσεις Ερντογάν δεν συνάδουν ούτε με τον σεβασμό της ανεξαρτησίας των τριών βασικών εξουσιών (Εκτελεστική, Νομοθετική, Δικαστική) ούτε με τις αρχές της Κοπεγχάγης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αναστείλουν τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας και την Επιτροπή να παγώσει την προενταξιακή διαδικασία για το υπόλοιπο του 2017 και ενόσω η Άγκυρα δεν συμμορφώνεται με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο sigmalive.com




 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ