Κόντρα Παρλί – Ακάρ: Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος!

ΦΛΟΡΑΝΣ ΠΑΡΛΙ

Σφοδρό «κατηγορώ» του Παρισιού κατά της Άγκυρας. Εδώ και μήνες η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί σε εκπομπή, με τον τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ να απαντά προκλητικά τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα αναμένει τη… συγγνώμη του Παρισιού.

“Επισήμως, η Τουρκία είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σα σύμμαχος εδώ και μήνες και το έχουμε γνωστοποιήσει. Και για αρκετούς μήνες, ήμασταν πολύ μόνοι στην Ατλαντική Συμμαχία που το λέγαμε’’, συνέχισε η γαλλίδα υπουργός Άμυνας σύμφωνα με το francetvinfo.

“Το καταστήσαμε ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι έγιναν πολύ δυσάρεστοι ελιγμοί εναντίον ενός γαλλικού πλοίου στη Μεσόγειο”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στο επεισόδιο με τη γαλλική φρεγάτα Le Courbet ανοικτά της Λιβύης τον Ιούνιο του 2020. Η Γαλλία ανέφερε ότι οι τουρκικές φρεγάτες έκαναν επιθετικές ενέργειες εναντίον της γαλλικές τρεις φορές, ισχυρισμός που απορρίφθηκε από Τούρκους αξιωματούχους.

Η Φλορένς Παρλί διευκρίνισε ότι έχουν ήδη επιβληθεί “κυρώσεις από τους Ευρωπαίους το Δεκέμβριο και ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε κάνει δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες θα ήθελε να ξαναρχίσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαφορετικό τόνο’’.
“Τώρα οι λέξεις πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις” διεμήνυσε.

Απαντώντας, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι το Παρίσι ‘’βρίσκεται σε σύγχυση’’ και κάνει σίγουρα λάθος όταν κάνει λόγο για παρενόχληση στη θάλασσα.

Απορρίπτοντας τις δηλώσεις της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας ο Ακάρ δήλωσε ότι “η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας πρέπει να έχει μπερδέψει τα περιστατικά”.
“Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά, δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο”, τόνισε ο Ακάρ μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με κορυφαία στρατιωτικά στελέχη, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη παρενόχληση δόθηκαν στο ΝΑΤΟ, το οποίο απάλλαξε την Τουρκία, υποστήριξε ο Άκαρ, “αποκαλύπτοντας σαφώς ότι οι ισχυρισμοί από τους Γάλλους είναι αβάσιμοι και δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια”.

Κατά τη συνάντηση των δύο πλοίων τον περασμένο Ιούνιο, “το πλοίο μας ενήργησε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Ναυτικό Δίκαιο, το Εθιμικό Δίκαιο και τις σχέσεις του με τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ΝΑΤΟ” συμπλήρωσε.

Προτρέποντας δε τη Γαλλία να αποδεχτεί την πραγματικότητα του περιστατικού, πρόσθεσε ότι η Τουρκία ακόμα αναμένει μια “συγγνώμη” από τους Γάλλους αξιωματούχους για το θέμα…

Πηγή: skai.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ