Άσκηση STEADFAST LEDA – 2021 του NRDC-GR – Μια ακόμα επιτυχία των Ελληνικών Ε.Δ.

Γράφει ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ 

 

 

Έλαβε χώρα σήμερα στην Άσσηρο στη Θεσσαλονίκη η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών,  (DV-DAY, Distinguished Visitors Day) της Ασκήσεως STEADFAST LEDA – 2021 του NRDC-GR (ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps-Greece), του ελληνικού ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης.  Ήταν μια εκπληκτική Οργάνωση και Ανάπτυξη Στρατηγείου.

Η Άσκηση STEADFAST LEDA 2021 (ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΛΗΔΑ) ολοκληρώθηκε σήμερα με απόλυτη επιτυχία στο Στρδο ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ  στη περιοχή της  κοινότητας  Ασσήρου 20 περίπου χλμ ΒΑ της Θεσσαλονίκης.  Η Άσκηση αυτή ήταν  η κυριότερη τακτική εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ για το έτος 2021. Πρόκειται για μια Άσκηση Σταθμών Διοικήσεως(Στρατηγείων) Χερσαίων Δυνάμεων, υποβοηθούμενη από Η/Υ υπό την αιγίδα του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SHAPE), με τη διεξαγωγή της να ελέγχεται από τη ΝΑΤΟική Συμμαχική Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων και το Κινητό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο της . Η Ασκηση βασίζεται σε ένα συναρπαστικό σενάριο του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ (Συλλογική Αμυνα) που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων σύγχρονου πολέμου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από τους τομείς του κυβερνοχώρου, καθώς και από τον υβριδικό πόλεμο.

Στην Άσκηση αυτή, το ισπανικό ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC-SP (NATO Rapid Deployable Corps-Spain) αποτελεί το πρωτεύον εκπαιδευτικό ακροατήριο γιατί αξιολογείται σε ρόλο Μαχόμενου Σώματος Στρατού ενώ το Ελληνικό και Βρετανικό ARRC (Allied Rapid Deployable Corps)  Στρατηγεία αποτελούν το δευτερεύον εκπαιδευτικό ακροατήριο έχοντας αναπτυχθεί με πλήρη ανάπτυξη σε τακτικούς χώρους (Οι Βρετανοί αναπτύχθηκαν στη Γερμανία). Το Ελληνικό NRDC-GR εκπαιδεύτηκε και  αξιολογήθηκε επιπλέον και στο ρόλο της  Χερσαίας Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού. (ML LCC –  Multi-Corps Land Component Command). Δηλαδή στη πραγματικότητα στο ρόλο Στρατηγείου Στρατιάς.  Είναι η πρώτη φορά που μια ΝΑΤΟική Διοίκηση αξιολογείται σε αυτό το ρόλο. Με δεδομένο ότι η πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση ήταν απολύτως επιτυχής, το Ελληνικό NRDC-GR θα έχει αυτό το ρόλο για τις ενδεχόμενες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, εφόσον απαιτηθεί και εγκριθεί από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ελληνική Κυβέρνηση, για τα επόμενα δυο χρόνια 2022-23.

Η ανάπτυξη και οργάνωση του NRDC-GR για την Άσκηση στην Άσσηρο υπήρξε υποδειγματική και εντυπωσιακή. Μια ολόκληρη πόλη-Στρατηγείο έχει αναπτυχθεί εκεί από το ελληνικό και το διεθνές προσωπικό του Σχηματισμού.

Το διεθνές αυτό Στρατηγείο ιδρύθηκε στην Ελλάδα για να αποτελέσει το παράθυρο και το εφαλτήριο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς το μέλλον.

Έχω υπηρετήσει στο Σχηματισμό αυτόν όταν συγκροτήθηκε και αξιολογήθηκε αρχικά με απόλυτη επιτυχία το 2003-2004, όταν μια χούφτα Ελλήνων και ξένων αξιωματικών ξεπερνούσαν τον εαυτό τους για να ιδρύσουν αυτό το διεθνή Σχηματισμό, παρόλες τις αντιδράσεις και τον σκεπτικισμό της τότε ηγεσίας του Στρατού, και έχω διατελέσει Στρατηγός-Δκτής το 2011 όταν το Στρατηγείο αξιολογήθηκε με επιτυχία και ανέλαβε το ρόλο του Στρατηγείου της Δύναμης Αντιδράσεως του ΝΑΤΟ (NRF – NATO Response Force)  για το 2012. Όλες αυτές αλλά και οι άλλες ασκήσεις και αξιολογήσεις του Στρατηγείου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όλα αυτά τα ενδιάμεσα χρόνια,  υπήρξαν απόλυτα επιτυχείς.

Το Στρατηγείο που επισκεφτήκαμε σήμερα ήταν ασύγκριτα περισσότερο βελτιωμένο σε σχέση με την εικόνα που είχα από το παρελθόν. Η εικόνα του Στρατηγείου ήταν εκπληκτική. Οι δυνατότητες του  ξεπερνούν τις κλασικές δυνατότητες όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των περισσότερων  διεθνών Σχηματισμών παγκοσμίως. Το να του αναθέσει το ΝΑΤΟ να ελέγχει τα άριστα και έμπειρα Βρετανικό και Ισπανικό Σώματα Στρατού, και το ελληνικό Στρατηγείο να ανταποκριθεί και να αξιολογηθεί  με επιτυχία στο ρόλο αυτό, είναι κορυφαίο και ανεπανάληπτο γεγονός για τις Ελληνικές  Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι χωρίς αμφιβολία ένα λαμπρό  επίτευγμα της Διοίκησης  του ΣΣ και των Ελλήνων (αλλά και συμμάχων) Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών  που υπηρετούν σ αυτό. Συνιστά ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός προβολής των Ελληνικών ΕΔ αλλά και ένα στοιχείο σοβαρής αποτροπής προς όλους τους ενδεχομένως «ενδιαφερόμενους».

Η ανάπτυξη και οι δυνατότητες του Στρατηγείου αλλά κυρίως η εμφάνιση, το επίπεδο, το ηθικό, οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις στα αγγλικά και η συνολική εικόνα του συνόλου του προσωπικού του Στρατηγείου  ήταν εντυπωσιακές και μας έκαναν όλους εξαιρετικά υπερήφανους.

Συγχαρητήρια στη Διοίκηση, το Επιτελείο και το προσωπικό του NRDC-GR για την επιτυχή διεξαγωγή της ασκήσεως STEADFAST LEDA 2021 και της επιτυχούς αξιολογήσεως στο ρόλο του ML LCC. Είμαστε όλοι εξαιρετικά υπερήφανοι για σας και εσείς πρέπει να είσαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για την επιτυχία σας. Μπράβο!!

 


Περισσότερα άρθρα από το Μιχαήλ Κωσταράκο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΜΙΧΑΗΛ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ


 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ