Κουίκ στο ΟΑΣΕ: «Η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο»

Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο έθεσε στην ετήσια διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ με τους εταίρους της Μεσογείου, που πραγματοποιείται στη Μάλαγα, με κύριο θέμα την ενέργεια, ο υφυπουρός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

 

«Στην περιοχή της Μεσογείου, στο χώρο της Ευρώπης, αλλά και με την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στραμμένη προς εμάς για το μείζον θέμα της ενέργειας που είναι συνυφασμένο με την πρόοδο σε πολλαπλά επίπεδα για την επιβίωση, την πρόοδο των κοινωνιών και των κρατών όλου του πλανήτη μας, υπάρχουν και εκείνοι που δημιουργούν εντάσεις» ανεφέρε ο κ. Κουίκ και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Μπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία προκαλεί και πάλι και δείχνει αυτό που επισήμανα πριν, ότι συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος την ομιλία του στη διάσκεψη, ο κ. Κουίκ επισήμανε πως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, τόνισε, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως σημείωσε, «δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».

ΚΟΥΙΚ ΟΑΣΑ

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ετήσιας διάσκεψης, την ενέργεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε, μεταξύ άλλων, πως στο σημερινό περιβάλλον της Ευρώπης, η ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη και η συνεργασία ισούται με την ενεργειακή ασφάλεια και αυτό είναι ακόμα πιο εμφανές για την περιοχή της Μεσογείου, αλλά και για την εθνική ασφάλεια όλων των κρατών της. Ο γεωπολιτικός ρόλος στις περισσότερες περιπτώσεις των κρατών, συχνά συνδέεται με τα ενεργειακά θέματα, προσέθεσε, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή του.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, είπε πως η χώρα μας πιστεύει ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά από έναν και μόνο προμηθευτή ενέργειας μέσω μιας και μόνο διαδρομής και εξήγησε πως «όσο λιγότερο εξαρτώμεθα από τον έναν, γινόμαστε εταίροι με περισσότερους προμηθευτές και σε περισσότερους αγωγούς, επιτυγχάνοντας και πιο ανταγωνιστικές προϋποθέσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουίκ ανέλυσε τους τρεις πυλώνες που στοχεύει η Ελλάδα στην ενεργειακή της πολιτική: «συνεργασία – διασυνδεσιμότητα – συμπληρωματικότητα». Επίσης, συμπλήρωσε πως «θεωρούμε πολύ σημαντική και φιλική για το περιβάλλον την ενέργεια η οποία προκύπτει από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και του LNG». Στην κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε πως η χώρα μας εργάζεται με απόλυτη συνέπεια για να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε το 2030, το 27% της ενέργειας να προκύπτει από τις ανανεώσιμες πηγές. «Ήδη παραχωρούμε ταχύτατα στην εκμετάλλευση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας με ξεχωριστό παράδειγμα το νησί της Τήλου, που είναι το πρώτο “πράσινο” νησί της Ελλάδας» επισήμανε.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις συνεργασίες της Ελλάδας με κράτη της περιοχής. «Η πατρίδα μου προχωράει δυνατά με διμερείς, τριμερείς και τετραμερείς συνέργειες με κράτη της περιοχής όπως Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Σερβία» σημείωσε.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα έργα υποδομών για την ενέργεια, αναφερόμενος στις περιπτώσεις όπως ο TAP, o IAP, IGB, FSRU (LNG σε Αλεξανδρούπολη και Ρεβυθούσα), East-Med, Euro-Asia kai Euro-Africa interconnector.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ