Εκτινάσσονται οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου – Κραχ στα χρηματιστήρια

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ ΑΓΟΡΕΣ ΤΙΜΕΣ

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο σημείωσαν άλμα 31% και οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη (24/2), καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, επεκτείνοντας την αναταραχή στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης που είχε προκληθεί από τους φόβους για μια επίθεση πλήρους κλίμακας.

Όπως αναφέρουν οι NYT, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 είχε σημειώσει απώλειες λίγο πάνω από 2,1% μέχρι νωρίς χθες το απόγευμα. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 3,1%, ενώ ο σύνθετος δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 2,7%. Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκε περισσότερο από 6% σε σχεδόν 103 δολάρια το βαρέλι.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα 31% κατά την έναρξη των συναλλαγών, σε περίπου 116 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η Ρωσία παρέχει περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ένα μέρος του διοχετεύεται μέσω αγωγών στην Ουκρανία.

Το χρηματιστήριο της Μόσχας διέκοψε τις συναλλαγές και το ρούβλι σημείωσε πτώση 8% έναντι του δολαρίου στα 87,55, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 89,60.

Σύμφωνα με το άρθρο των ΝΥΤ, μια πλήρους κλίμακας εισβολή θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις στα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το σιτάρι και τα μέταλλα. Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για την παροχή ενέργειας, ενώ τμήματα της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του σιταριού τους από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ακόμη και αν οι αλυσίδες εφοδιασμού παραμείνουν άθικτες και οι εξαγωγές της Ρωσίας δεν επηρεαστούν από τις κυρώσεις, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να διακόψει τις προμήθειες.

Λίγες από τις εξαγωγές της Ρωσίας κατευθύνονται απευθείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι διαταραχές οπουδήποτε θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές, παρατείνοντας τον πληθωρισμό που ήδη έχει διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι περίμεναν οι αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, με στόχο να επιβραδύνει τον πληθωρισμό μέσω της επιβράδυνσης των δαπανών, δίνοντας χρόνο στην προσφορά να καλύψει το κενό. Αλλά τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν επίσης την ανάπτυξη, και αν το κάνουν αυτό ενώ οι αγορές ήδη υποχωρούν, υπάρχει κίνδυνος να παρατείνουν την ύφεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ