ΚΡΙΣΕΙΣ 2017 – Αποστρατείες: Ποιο θέμα «πιάνει» η Βουλή

ΚΡΙΣΕΙΣ 2017 – Αποστρατείες: Με επίκεντρο την Πολεμική Αεροπορία η αξιωματική αντιπολίτευση ανοίγει σειρά από ζητήματα για τις κρίσεις που έγιναν.

 

Γραπτή Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν και συνυπέγραψαν ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και Τομεάρχης Εθν. Άμυνας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπλ. Τομεάρχης Εθν. Άμυνας της ΝΔ, Αν. Δημοσχάκης, σχετικά με το μεγάλο αριθμό αποστρατειών Ανώτατων και Ανώτερων Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και των άλλων δύο Κλάδων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται και στην Γραπτή Ερώτηση δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα σε αυτούς που τα παιδιά τους φοιτούν σε σχολεία της Στοιχειώδους ή της Μέσης Εκπαίδευσης, καθόσον μεσούσης της εκπαιδευτικής περιόδου δεν είναι δυνατή η μετακίνησή τους και η μετεγγραφή τους σε αυτά όπου οριστικά θα διαμείνουν μετά των οικογενειών τους.

Επίσης, δυσκολεύονται τα στελέχη που αποστρατεύτηκαν να επανέλθουν ομαλά στον πολιτικό βίο, έχοντας «ανοιχτές» κάποιες εκκρεμότητες που σχετίζονται με την υπηρεσιακή τους ζωή.

Οι δύο Βουλευτές ερωτούν τους δύο Υπουργούς για τις αθρόες αποστρατείες  στελεχών της Π.Α., τους λόγους που επέβαλαν αυτές, για τυχόν ύπαρξη συστήματος ομαλής μετάβασης τους στον πολιτικό βίο, καθώς και για τις τακτικές μεταθέσεις των εν ενεργεία στελεχών κατά παράβαση του σχετικού Κανονισμού!
 

Αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση:

Στις ετήσιες τακτικές κρίσεις του Μαρτίου 2017 το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους Ανώτατους και Ανώτερους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τη λήξη του έτους θα αποστρατευτούν και άλλα στελέχη όλων των βαθμών είτε με αίτησή τους, είτε λόγω ορίου ηλικίας κλπ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το Π.Δ.  της αποστρατείας τους, κατόπιν πρότασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, εκδίδεται σε ύστερο χρόνο δηλαδή περί την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό συμβαίνει προκειμένου τα στελέχη που κρίθηκαν αποστρατευτέα να επανέλθουν ομαλά στον πολιτικό βίο, έχοντας «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες που σχετίζονται με την υπηρεσιακή τους ζωή, όπως διευθέτηση κατοικίας, φοίτηση σε σχολεία των παιδιών τους ή συμμετοχή σε πανελλαδικές εξετάσεις, εργασία συζύγων κ.α.

Ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργούνται σε αυτούς που τα παιδιά τους φοιτούν σε σχολεία της Στοιχειώδους ή της Μέσης Εκπαίδευσης, καθόσον μεσούσης της εκπαιδευτικής περιόδου δεν είναι δυνατή η μετακίνησή τους και η μετεγγραφή τους σε αυτά όπου οριστικά θα διαμείνουν μετά των οικογενειών τους.

Επιπλέον, αίσθηση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός των αποστρατειών στις φετινές κρίσεις, ειδικά σε μια περίοδο που τα στελέχη των Ε.Δ. δεν ανανεώνονται στο βαθμό που αυτό συνέβαινε παλαιότερα, λόγω μείωσης του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές Στρατιωτικές Σχολές.
 

Συνεπώς, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Πως δικαιολογείται η αποστρατεία τόσο μεγάλου αριθμού στελεχών στην Πολεμική Αεροπορία, όσο και στους άλλους δύο κλάδους, στο Σ.Ξ. και στο Π.Ν.;
  2. Υπάρχει πρόβλεψη/μέριμνα για την ομαλή μετάβαση των στελεχών στον πολιτικό βίο με μετακόμιση της οικίας τους σε εύλογο χρόνο και σίγουρα μετά το τέλος της σχολικής περιόδου;
  3. Υπάρχει πρόβλεψη για την οικονομική διευκόλυνση των στελεχών και τη χορήγηση του εφάπαξ έως ότου εκδοθεί η πράξη απονομής σύνταξης από τον ΕΦΚΑ;
  4. Ποιο είναι το κόστος όλων των αποστρατειών του έτους 2017 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
  5. Γιατί μετατίθενται το σύνολο, σχεδόν, των στελεχών της Π.Α. που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης (Διοικητές Μοιρών, Σμηναρχιών, Πτερύγων, κ.α) με την υπηρέτηση μόνο ενός έτους και όχι δύο ως είθισται για την εκάστοτε θέση; Ποιο είναι το κόστος αυτών των μεταθέσεων – μετακινήσεων;
  6. Έχει προβλεφθεί η κάλυψή του κόστους από τον προϋπολογισμό των Γενικών Επιτελείων όλων των προαναφερομένων αποστρατειών και μεταθέσεων;

 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ