Κυπριακή ΑΟΖ: Αυτοί είναι οι 3 στόχοι Ερντογάν – Θα προχωρήσει τελικά σε γεώτρηση το «ΦΑΤΙΧ»;

Η παρουσία του «Φατίχ» στα δυτικά της Κύπρου φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή των τουρκικών προκλήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει την Άγκυρα να πετύχει μέσα από τη συγκεκριμένη τακτική που υλοποιεί την τελευταία εβδομάδα δεν είναι η άμεση έναρξη γεωτρήσεων.

Οι πληροφορίες που φτάνουν ενώπιον και της κυπριακής Κυβέρνησης συγκλίνουν στο ότι το «Φατίχ» δεν θα προχωρήσει τελικά σε γεώτρηση. Αλλά κι αυτό να μη συμβεί δεν παύει να πρόκειται για πράξη που στρέφεται εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ετοιμάσει σχέδιο θέτοντας τρεις στόχους σε σχέση με τα ενεργειακά αποθέματα γύρω από την Κύπρο:

  • Πρώτον, μέσω της διατήρησης κλίματος έντασης, να καταφέρει η τουρκική πλευρά να πακετοποιήσει Κυπριακό και ενεργειακά. Μέχρι στιγμής η Λευκωσία κατάφερε να κρατήσει χωριστά τα δύο θέματα παρά τις έντονες προσπάθειες της τουρκικής πλευράς, αλλά και άλλων εμπλεκόμενων μερών.
  • Δεύτερον, να επιτύχουν συνδιαχείρηση των ενεργειακών αποθεμάτων ή να υπάρξει μίας μορφής ανοχή της παρουσίας του στην περιοχή.
  • Τρίτον, στη χειρότερη περίπτωση, να καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα 50-50 στα έσοδα από την εκμετάλλευση, καθώς και προδέσμευση ότι οι αγωγοί θα περνούν μέσω Τουρκίας.

Γι’ αυτό και εκτιμάται πως η Τουρκία δεν θα μείνει μόνο στο «Φατίχ», αλλά θα προχωρήσει και σε δεύτερη γεώτρηση, όπως το έχει εξαγγείλει. Κυνηγώντας τα σημεία εκείνα που δεν υπήρξε αδειοδότηση προκειμένου να αποφύγει την όποια αντιπαράθεση με τρίτες χώρες.

Ενημέρωση Εθνικού Συμβουλίου

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη θα κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες:

Τα νεότερα όπως θα έχουν μέχρι σήμερα το πρωί με τις κινήσεις του «Φατίχ» και γενικότερα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα όσα έγιναν στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Σίμπιου της Ρουμανίας. Θα τους ενημερώσει για τα όσα ο ίδιος ανέφερε, ποιες ήταν οι αντιδράσεις και τι στοχεύουμε στη συνέχεια.
Θα τους ενημερώσει επίσης και για το Κυπριακό και τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης αναμένεται να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία τι συζητούν αυτή την περίοδο η κυπριακή πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη.

Θετική ανταπόκριση

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε χθες να απαντήσει στην κριτική που ασκείται πέριξ της τοποθέτησης Τουσκ και στο ότι οι Κύπριοι περίμεναν έργα και όχι λόγια από πλευράς ΕΕ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτό «το οποίο καταγράφεται είναι η θετική ανταπόκριση των εταίρων μας σε όσα άκουσαν». Εξήγησε πως «δεν λαμβάνονται άμεσα μέτρα σε ένα Άτυπο Συμβούλιο το οποίο για άλλο σκοπό συνεκλήθη και να μην αναμένουμε κάτι ανάλογο ενδεχόμενα και στις 28 Μαΐου».

Εκεί που φαίνεται να στοχεύει η Λευκωσία είναι το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου. Στο μεταξύ γίνονται προσπάθειες, όπως είπε και ο Πρόεδρος, να εξευρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού. «Εξαντλούνται πρώτα όλα τα στη διάθεση μέσα, όσων μπορούν να επηρεάσουν και εν συνεχεία λαμβάνονται οι αποφάσεις» σημείωσε ο ΠτΔ.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία TOTAL σε σχέση με το οικόπεδο 7, ο Πρόεδρος είπε ότι «οτιδήποτε υπάρχει προς ανακοίνωση θα ανακοινωθεί την ώρα που πρέπει». Κληθείς να πει ποιο ήταν το μήνυμα του Γάλλου Προέδρου κατά τη συνάντηση που είχαν στο Σίμπιου της Ρουμανίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ήταν «σταθερή και ισχυρή η συμπαράσταση».

Ο Χριστοδουλίδης ενημερώνει τους ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα θέσει ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να ενημερώσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών για τις τουρκικές προκλήσεις, κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η συνεδρία του Συμβουλίου θα ξεκινήσει με συζήτηση για θέματα επικαιρότητας, κατά την οποία οι υπουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν επείγοντα διεθνή ζητήματα.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο θα συνέλθει την Τρίτη με τη συμμετοχή και των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίας, θα κάνουν απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και θα συζητήσουν ιδίως για την υλοποίηση των 34 έργων της PESCO.

Το Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει τη σύστασή του για την πρώτη ετήσια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της PESCO. Επίσης, κατά τη διάρκεια γεύματος, οι υπουργοί Άμυνας θα ανταλλάξουν απόψεις με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ Rose Gotemoeller σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφερε την πλήρη ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τη στήριξη της οποίας έτυχε η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως αναμενόμενη τη στήριξη και είπε ότι τώρα θα δοθεί χρόνος στη διπλωματία. Υπογράμμισε, ωστόσο, τη σημασία των τοποθετήσεων χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποιο κράτος που να είδε αρνητικά τα όσα ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φράνσις Φάνον. Συζήτησαν είπε για τις προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.

 

 

ΠΗΓΉ: philenews.com / Ανδρέας Πιμπίσιης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ