Κυπριακή ΑΟΖ: Έφθασε στην περιοχή το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» της TOTAL – ENI

ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ TUNGSTEN EXPLORER

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έφτασε ήδη το γεωτρύπανο που θα ξεκινήσει να πραγματοποιεί γεωτρήσεις για λογαριασμό των TOTAL – ENI εντός της κυπριακής ΑΟΖ εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.

Όπως έγραψε ο «Φ» πριν έναν ακριβώς μήνα, η κοινοπραξία TOTAL – ENI είχε υπογράψει στις αρχές Οκτωβρίου συμβόλαιο κλειδώνοντας το γεωτρύπανο με το οποίο θα πραγματοποιήσει μέχρι και έξι διαδοχικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πρόκειται για συμφωνία με δεσμεύσεις από πλευράς της κοινοπραξίας TOTAL – ENI, ύψους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έγιναν ακριβώς τις μέρες που το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz» έφτανε στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ για την παράνομη δραστηριότητά του και εν μέσω των τουρκικών απειλών.

Μεταξύ των προγραμματισμένων γεωτρήσεων περιλαμβάνονται η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6, όπως και γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3, 8, 9, ενώ στο πρόγραμμα προβλέπεται και γεώτρηση στο τεμάχιο 7 που πρόσφατα παραχωρήθηκε στις TOTAL – ENI, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν οι λεπτομερείς αναλύσεις των σεισμογραφικών, όπως και οι γεωφυσικές, περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες στους συγκεκριμένους στόχους που εντοπίζονται, εντός της περιόδου ναύλωσης του γεωτρύπανου.

Με μεγάλες δυνατότητες το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer»

Όμως, πρέπει να αναμένεται ότι τουλάχιστον μία γεώτρηση θα γίνει στα όρια των τεμαχίων 6 και 7 και θα είναι μία από τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για το κοίτασμα «Καλυψώ» που βρέθηκε στο τεμάχιο 6 αλλά εκτείνεται και στο τεμάχιο 7. Πρόκειται για το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer». Έχει κατασκευαστεί το 2013 και έχει δυνατότητες πραγματοποίησης γεωτρήσεων σε θάλασσες με βάθη μέχρι και 12.000 πόδια και να φτάνει σε στόχους γεωτρήσεων σε συνολικά βάθη μέχρι και 40.000 πόδια. Φιλοξενεί 200μελές πλήρωμα.

Πριν ξεκινήσει τον μαραθώνιο γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, το «Tungsten Explorer» θα πραγματοποιήσει –από τα μέσα του επόμενου μήνα– μία και ανάλογα με το αποτέλεσμα ενδεχομένως δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 4 της ΑΟΖ του Λιβάνου, κάτι που να σημειωθεί ότι ο «Φ» αποκάλυψε από τον περασμένο Ιούλιο.

Αμέσως μετά θα μετακινηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Ήδη για τις αναμενόμενες έξι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι TOTAL – ENI έχουν κλειδώσει μετά από διαγωνισμούς και όλες τις υπεργολαβίες υποστήριξης, με κυπριακές εταιρείες να αναλαμβάνουν σημαντικές εργασίες με βάση το λιμάνι Λεμεσού.

Στο μεταξύ, προχωρά για τουλάχιστον ακόμα δύο γεωτρήσεις και η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum, που όπως όλα δείχνουν θέλει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό με τις τεχνικές παραμέτρους του κοιτάσματος «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10, ώστε να θέσει επί τάπητος και την επεξεργασία στρατηγικής ανάπτυξης και εμπορίας του κοιτάσματος.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όπως και τα σενάρια για όχι μόνο μία, αλλά δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Γλαύκος» που με βάση τα πιο συντηρητικά σενάρια είναι διπλάσιο αυτού στην «Αφροδίτη».

Τέλος, όπως είναι γνωστό, σε μία επιβεβαιωτική γεώτρηση –που θα είναι ταυτόχρονα και η πρώτη γεώτρηση παραγωγής– δηλαδή, το σημείο από το οποίο θα ξεκινήσει η άντληση φυσικού αερίου, θα προχωρήσει στους επόμενους 18 μήνες και η κοινοπραξία Noble – Shell – Delek.

 

Πηγή: philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ