Κυπριακή ΑΟΖ: Στο «κόκκινο» η ένταση – Η Τουρκία προετοιμάζει θερμό επεισόδιο

Θερμό επεισόδιο τουλάχιστον επί χάρτου καταγράφεται σε σχέση με περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται πως θέλει να προκαλέσει η Τουρκία.
 
 
Παράτυπα και παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δεσμεύσει ήδη περιοχή για ναυτικές ασκήσεις, εξήγγειλε και η ίδια ναυτικές ασκήσεις σε περιοχή που επικαλύπτει μέρος της δέσμευσης της κυπριακής Navtex.
Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, δέσμευσε για τις 20, 22, 23, 24 και 30 Ιουλίου, όπως και για τις 8 Αυγούστου, μεγάλη θαλάσσια ζώνη σε σχήμα «Γ» νότια της Κύπρου για ναυτικές ασκήσεις.
Συνήθως τέτοιες ασκήσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με άλλες χώρες. Η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τμήματα των τεμαχίων 8, 9, 3 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. Να σημειωθεί ότι στο τεμάχιο 8 βρισκόταν μέχρι και χθες 19 Ιουλίου (από την 1η Μαΐου) για παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός».
Η Τουρκία, με μία ακόμα προκλητική κίνηση που δείχνει την επιδίωξή της για πλήρη αντιπαράθεση και ενδεχομένως και για θερμό επεισόδιο, ανακοίνωσε –παράνομα– ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού για σήμερα 20 και στις 24, 26 και 29 Ιουλίου, όπως και για τις 8 Αυγούστου σε περιοχή (τμήμα του τεμαχίου 9) που επικαλύπτει και ζώνη που ήδη δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις. Μάλιστα κάποιες από τις ημερομηνίες, όπως η σημερινή και στις 24 Ιουλίου, συμπίπτουν.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε για ναυτικές ασκήσεις και περιοχή νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, επίσης για ναυτικές ασκήσεις, που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2 και 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, σε σχέση με το «Μπαρμπαρός» αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έληξε η «ισχύς» της παράνομης τουρκικής Navtex χωρίς να ανανεωθεί αλλά το τουρκικό σεισμογραφικό παραμένει στην περιοχή.
– Η περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ναυτικές ασκήσεις στις 20, 22, 23, 24 και 30 Ιουλίου και 8 Αυγούστου.
– Η περιοχή του τεμαχίου 9 που παράνομα «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις στις 20, 24, 26 και 29 Ιουλίου.
– Η δέυτερη περιοχή (τεμάχια 2 και 3 της Κυπριακής ΑΟΖ) που δέσμευσε επίσης για ασκήσεις η Κυπριακή Δημοκρατία.
– Η περιοχή παράνομων σεισμογραφικών του «Μπαρμπαρός» από την 1η Μαΐου μέχρι τις 19 Ιουλίου.
– Το σημείο που βρίσκεται από τις αρχές Μαΐου το γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih).
– Το σημείο που βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz.
 
Πηγή: philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ