Κύπρος: Η Αθήνα θέλει μοντέλο Ανατολικής Γερμανίας

Η Κύπρος σύμφωνα με την Αθήνα θα μπει άμεσα στο στόχαστρο της τουρκικής προκλητικότητας. Έχει κάτι να προτείνει η Ελλάδα;

Η Κύπρος λένε πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μέσα στο καλοκαίρι.

Απο την άλλη βέβαια όπως είναι γνωστό η Λευκωσία έχει πάρει αποστάσεις απο αυτές τις εκτιμήσεις.

Το σίγουρο είναι πως η Αθήνα δείχνει να θεωρεί το Κυπριακό σαν ένα πρόβλημα για το οποίο πρέπει αυτή την περίοδο να αφιερώσει δυνάμεις αφού είναι σε κομβικό σημείο για την πιθανή λύση του.

Έχει όμως κάτι νέο να προτείνει η Ελλάδα στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων που να μπορέσει να αποτελέσει μία χαραμάδα φωτός για λύση;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς πρότεινε έναν τρόπο για να αποσυρθούν σταδιακά οι Τούρκοι απο το μαρτυρικό νησί.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Νίκος Κοτζιάς είπε: «Δεν είναι δυνατόν και οι 33.600 Τούρκοι στρατιώτες που σταθμεύουν σήμερα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου να αποχωρήσουν αμέσως, μέσα σε μία ημέρα και στο σύνολό τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σταδιακά. Μοντέλο γι’ αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει η απόσυρση του σοβιετικού στρατού από την Ανατολική Γερμανία, η οποία διήρκεσε συνολικά τέσσερα χρόνια».

Η γερμανική εφημερίδα πάντως δεν έδειξε να θεωρεί αυτή την λύση ρεαλιστική και ο υπουργός σε σχετική ερώτηση υποστήριξε πως θα πρέπει να το δούμε αν μια τέτοια προοπτική είναι ρεαλιστική.

«Μπορώ να φανταστώ την Άγκυρα να απαιτεί τελικά την παραμονή μίας επίλεκτης μονάδας Τούρκων στρατιωτών. Αυτό, φυσικά, δεν γίνεται. Για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρξει μία ρήτρα λήξης ισχύος (sunset clause), η οποία θα καθορίζει σαφώς ότι μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει σε συγκεκριμένη ημέρα να έχει εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα του νησιού και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης» υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τον υπουργό η θέση της χώρας μας είναι πως: «Ασφάλεια για τους Ελληνοκυπρίους σημαίνει αποχώρηση του τουρκικού στρατού και τερματισμός κάθε μορφής εγγυητικών δικαιωμάτων, τα οποία να επιτρέπουν στην Τουρκία να επεμβαίνει στην Κύπρο. Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει. Το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων πρέπει να καταργηθεί. Θέλουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα που θα δημιουργεί ίσα δικαιώματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ