Κύπρος: Ξανά στο έλεος της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ

ΚΥΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι προειδοποιεί με απάντηση στις Αμερικανικές ενέργειες στην περιοχή 
 
 
Η Μόσχα παρακολουθεί τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο και ενδεχόμενες προσπάθειες υπονόμευσης των συμφερόντων της Ρωσίας δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες, προειδοποιεί ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και ερωτηθείς εάν η Κύπρος βρίσκεται στο έλεος της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ο κ. Οσάτσι ανέφερε ότι «πολλές χώρες εκφράζουν την ανησυχία τους σε σχέση με την αμερικανική εξωτερική πολιτική, την οποία χαρακτηρίζει ανεύθυνη και απρόβλεπτη».
Ο κ. Οσάτσι είπε ότι δεν είναι υπέρ των ρωσικών συμφερόντων η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πεδίο αντιπαράθεσης, ως αποτέλεσμα των αχαλίνωτων φιλοδοξιών της Ουάσιγκτον, αλλά τόνισε ότι. θα υπάρξει απάντηση αν οι Αμερικανικές ενέργειες υπονομεύσουν τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή.
Ο Ρώσος Πρέσβης έκανε επίσης λόγο για απροκάλυπτη πίεση που ασκείται στη Λευκωσία, με στόχο την απομάκρυνση των ρωσικών επιχειρήσεων και κεφαλαίων, που έχουν συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.
Αναφερόμενος στο κυπριακό, ο κ. Οσάτσι είπε ότι είναι σημαντικό να επαναρχίσει ο διάλογος. Πρόσθεσε ότι παραμένει αναλλοίωτη η θέση της Μόσχας για παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο και χαρακτήρισε απαράδεκτες και ανεπίτρεπτες τις προσπάθειες σύνδεσης της παράτασης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία δεν στρέφεται εναντίον της Κύπρου.
Ερωτηθείς για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνάρτηση με τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες, ο κ. Οσάτσι απάντησε ότι όλες οι διαφορές αναφορικά με την κυριότητα των διαφόρων τεμαχίων της περιοχής της Μεσογείου πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με ειρηνικούς τρόπους και στη βάση των προνοιών του Διεθνούς Δικαίου.
Είπε επίσης ότι ενδεχόμενη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος και στη δίκαιη κατανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μεταξύ όλων των κατοίκων του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ