Λύθηκε το «μυστήριο» που βρήκαν οι Τούρκοι τις μελέτες για το τεμάχιο 8 και έστειλαν το «ΓΙΑΒΟΥΖ»

ΓΙΑΒΟΥΖ

Οι μελέτες για το τεμάχιο «8» είχαν αναρτηθεί το 2017 για κάποιο διάστημα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος και έτσι φαίνεται να τα κατείχε το τουρκικό κράτος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» του ΡΙΚ, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου επιβεβαίωσε το παραπάνω, σημειώνοντας ότι βάσει νομοθεσίας όλες οι μελέτες όλων των ειδών των έργων αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος, όπως καθόριζε συμβατική υποχρέωση μέχρι πρόσφατα.

Όπως εξήγησε, είχαν τεθεί προβληματισμοί του Τμήματος όσον αφορά μελέτες γεώτρησης σε τεχνοκρατικό επίπεδο περί το τέλος του 2017. Όταν άλλαξε, όπως είπε, η νομοθεσία το 2018 εδόθη το δικαίωμα να μην μπαίνουν ολόκληρες οι μελέτες αυτού του είδους στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Από το 2018 και μετά δεν μπήκε καμία μελέτη όσον αφορά τις γεωτρήσεις ή έρευνες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Δεν είναι κατά λάθος» που μπήκε η μελέτη για το τον στόχο του τεμαχίου «8» επεσήμανε ο κ. Χατζηπαναγιώτου, υπογραμμίζοντας ότι από το 2018 και για λόγους ασφαλείας άλλαξε η νομοθεσία.

Οι συντεταγμένες του κοιτάσματος «Ερατοσθένης» ήταν αναρτημένες για κάποιες μέρες του 2017, καθώς υπήρχε προβληματισμός τόσο από τους τεχνοκράτες όσο και από το Τμήμα Περιβάλλοντος και σε συνεννόηση με τις εταιρείες, κατέβηκαν από την ιστοσελίδα.

Γλωσσικό ατόπημα η αναφορά σε «υποκλοπή» για ΑΟΖ

Η κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) είναι θωρακισμένη νομικά και πολιτικά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, λέγοντας παράλληλα ότι επιβάλλεται να υπάρξει εθνική ομοψυχία για να αντιμετωπιστεί η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος  ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του στην ΕΡΤ, την Τετάρτη, σε σχέση με την πληροφόρηση της Τουρκίας για μελέτες που αφορούν το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ,  είπε ότι λανθασμένα χρησιμοποιήθηκε η λέξη «υποκλοπή».

«Το όλο θέμα δημιουργήθηκε από ένα γλωσσικό ατόπημα, όταν χρησιμοποίησα τη λέξη ‘υποκλοπή’ η οποία και σαφώς ήταν λανθασμένη. Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια ή ανησυχία για διαρροή οποιονδήποτε πληροφοριών από τις δύο αδειοδοτημένες εταιρείες, ΕΝΙ και Total» είπε.G

 

 

Πηγή: Philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ