Κύπρος: Μάχιμο κι επίσημα στην Εθνική Φρουρά το πλοίο – στολίδι

Με το όνομα «Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης» εντάχθηκε σήμερα και επίσημα το πλοίο (P61) ανοικτής θαλάσσης στο Πολεμικό Ναυτικό της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο.

 

 

Στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»  στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή ένταξης στην Εθνική Φρουρά του πολεμικού πλοίου (Ρ61) ανοικτής θαλάσσης, ισραηλινής κατασκευής. Το πλοίο πήρε το όνομα «Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης» προς τιμήν του διοικητή της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί που σκοτώθηκε στην τρομερή έκρηξη τον Ιούλιο του 2011, από την οποία σκοτώθηκαν επίσης άλλοι 12 ανθρωποι.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πριν ανέβει στο πλωτό μέσο της Εθνικής Φρουράς τόνισε πως η Εθνική Φρουρά σήμερα, πέραν του πρωταρχικού της ρόλου ως η κατεξοχήν δύναμη αποτροπής έναντι οιασδήποτε νέας τουρκικής επιβουλής, διαδραματίζει και ένα νέο σημαντικό ρόλο. Συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση νέου τύπου απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία και η παράνομη διακίνηση όπλων. Συνδράμει ουσιαστικά στην προαγωγή συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με τους εταίρους μας και φίλες γειτονικές χώρες, ενόψει ιδιαίτερα των ενεργειακών προοπτικών που διανοίγονται για την πατρίδα μας. Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο ως κόμβος παροχής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και αποστολών έρευνας– διάσωσης, μέσα και από τον αναβαθμισμένο περιφερειακό ρόλο του ΚΣΕΔ.

Όπως ανάφερε ο Ν. Αναστασιάδης η 15η Ιανουαρίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Ναυτικό και την Εθνική Φρουρά. «Πέραν από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης από το Ισραήλ, που σήμερα επίσημα εντάσσεται στη δύναμη της Ε.Φ., άλλα δύο πλοία αναμένεται εντός των επόμενων βδομάδων να κατακυρωθούν καθώς ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί. Εντός των επόμενων λίγων μηνών το Ναυτικό θα ενισχυθεί επίσης και με δύο ταχύπλοα σκάφη για τις ανάγκες των Ο.Υ.Κ.».

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του πλοίου που ναυπηγήθηκε στο Ισραήλ. Έχει μήκος 62 μέτρα και πλάτος 8 μέτρα, διαθέτει εκτόπισμα 450 τόνων, η εμβέλεια του φτάνει τα 2,500 ναυτικά μίλια και αναπτύσσει ταχύτητα 32 κόμβων. Είναι εξοπλισμένο με αυτόματα πυροβόλα και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς αντιαεροπορικών πυραύλων και πυραύλων επιφανείας, ενώ εξυπηρετεί αποστολές πολλαπλών ρόλων, όπως η ανάπτυξη κλιμακίων ειδικών δυνάμεων, νηοψίες, συμβατικές και μη, ενώ πληροί και τις προϋποθέσεις για επιτήρηση της ΑΟΖ, λόγω της μεγάλης ακτίνας δράσης/αυτονομίας του σκάφους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ