Κύπρος: Το νέο απόκτημα – στολίδι του ΠΝ

Περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης Κυπριακό Πολεμικό Ναυτικό

Δείτε το νέο απόκτημα πραγματικό στολίδι του Κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού πάνω στο οποίο από χθες κυματίζει η κυπριακή σημαία.

 

 

Από χτες κυματίζει περήφανα η Κυπριακή Σημαία στο νέο απόκτημα – στολίδι του κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού, στο Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης που κατασκευάστηκε σε ναυπηγία του Ισραήλ για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα καθελκυστεί σήμερα παρουσία του ΥΠΑΜ και άλλων κρατικών και στρατιωτικών αξιωματούχων από την Κύπρο και από το Ισραήλ.

Το πολεμικό σκάφος  πρόκειται να παραδοθεί στην Εθνική Φρουρά και στο Πολεμικό Ναυτικό της Κύπρου τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης P61, αγοράστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ και κατασκευάστηκε από τα Ισραηλινά Ναυπηγεία στη Χάιφα.

Η καθέλκυση του πολεμικού σκάφους πραγματοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της παραγγελίας του σκάφους, αποτελεί το πρώτο βήμα ενός σημαντικού στόχου που έχει θέσει το Υπουργείο Άμυνας για την ενίσχυση του Ναυτικού.

Το σκάφος έχει τη δυνατότητα να φέρει πυραύλους και διαθέτει σύγχρονα συστήματα επιτήρησης και επισήμανσης θαλάσσιων, επίγειων και εναέριων στόχων, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και σύγχρονο οπλισμό αυτοπροστασίας.

Επιλογή και για άμεση απόκτηση δεύτερου παρόμοιου σκάφους

Αν και όπως αναφέρει το ΥΠΑΜ, αναμένεται εντός του έτους, με βάση το προγραμματισμό η ολοκλήρωση ακόμα δύο διαγωνισμών που αφορούν στην αγορά άλλων δύο περιπολικών ανοιχτής θαλάσσης και δύο ταχύπλοων σκαφών για τις ακτές, η διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ προνοεί ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην αγορά και στην απόκτηση, δεύτερου Περιπολικού Ανοιχτής Θαλάσσης, πανομοιότυπου με το Περιπολικό P61 και πάλι μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τους όποιους διαγωνισμούς δυνατό να προχωρήσουν για απόκτηση και άλλων πολεμικών σκαφών, η επιλογή απόκτησης και δεύτερου Περιπολικού Ανοιχτής Θαλάσσης από το Ισραήλ, μέσω διακρατικής συμφωνίας, πρέπει να θεωρείται ως άκρως επιθυμητή, αφού όχι μόνο θα δώσει την δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία για άμεση απόκτηση και δεύτερου πολεμικού πλοίου από το Ισραήλ, ενισχύοντας την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και πολλαπλασιάζοντας την ισχύ του πολεμικού ναυτικού της Κύπρου, εν μέσω τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ταυτόχρονα θα μειώσει τα κόστη και θα αποφύγει τις χρονοβόρες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε κάθε περίπτωση δημόσιου διαγωνισμού.

Περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης Κυπριακό Πολεμικό Ναυτικό

 

Πηγή: maxhdefence.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ