Κύπρος ωρα μηδέν: «Τορπιλίζει» ο Ερντογάν – Ψάχνει συμμάχους η Αθήνα

Η Κύπρος δεν έχει να περιμένει τίποτα όπως όλα δείχνουν απο τις συνομιλίες της Γενεύης. Στο Μαξίμου πάντως απο το πρωί και μέχρι το βράδυ θα παρελαύνουν πολιτικοί αρχηγοί.

Ποιό το νόημα των συνομιλιών όταν ο «σουλτάνος» Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πάει στην Γενεύη και τι έχει να περιμένει η Κύπρος απο την στιγμή που ούτε και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βρετανίας θα δώσουν το παρών; Η απάντηση είναι σχετικά εύκολη όμως στην Αθήνα με την αφορμή των συνομιλιών στην Γενεύη η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο στην πλάτη της Κύπρου να ανοίξει το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι με διμερείς επαφές του πρωθυπουργου.

Νωρίτερα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στέλνει σαφές μήνυμα πως στηρίζει τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και να μην παραλείπει να εκδηλώσει και την δυσαρέσκεια του για το γεγονός οτι και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αιφνιδιάζει ενημερώνοντας τους αρχηγούς την τελευταία στιγμή.

Η πλήρης δήλωση του αναφέρει:

«Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γίνεται την ημέρα που ξεκινούν στη Γενεύη οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

Η δική μας θέση είναι γνωστή.

Απαιτείται λύση, καθώς συνεχίζεται για 43 χρόνια η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.  

Στις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος.

Όμως, παραμένουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες και αποκλίσεις. 

Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση.  Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης. 

Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις.

Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. 

Λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής  χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτήν την δύσβατη πορεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει τη στήριξή μας για να επιτευχθεί μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά.   

Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καταβάλλει μεγάλη και επίμονη προσπάθεια. 

Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη στάση της άλλης πλευράς. Οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας. 

43 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».

Πρωτοβουλιές για το Κυπριακό θα αναλάβει απο την μεριά της η Φώφη Γεννηματά η οποία τόνισε κατα την συνάντηση της με τον Αλέξη Τσίπρα πως η Ελλάδα οφείλει αυτή την κρίσιμη ώρα να σταθεί στο πλάι του Κυπριακού λαού και της πολιτικής ηγεσίας του.

Η ίδια τόνισε πως

«Για το Κυπριακό υπάρχει ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ.

Διεκδικούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ  και  το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών και με αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Τόνισα προς τον Πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα οφείλει αυτή την κρίσιμη ώρα να σταθεί στο πλάι του Κυπριακού λαού και της πολιτικής ηγεσίας του.

Με ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η Ε.Ε – της οποίας η Κύπρος είναι μέλος – να συμβάλλουν ώστε να καμφθεί η Τουρκική αδιαλλαξία.
Εμείς ως  Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένουμε σταθεροί στη θέση «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει».

Μαύρα σύννεφα στην δαπραγμάτευση – Τί λένε τα κυπριακά ΜΜΕ;

Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το θέμα των περιουσιών με τις διαρροές να μιλάνε για μεγάλες δυσκολίες ενώ ακολουθεί το θέμα της διακυβέρνησης. Το έγκυρο sigmalive μεταδίδει χαρακτηριστικά απο την Κύπρο πως δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο περιουσιακό στην πρώτη συνάντηση.

Λάδι στην φωτιά απο την Τουρκοκυπριακή πλευρά

Εν τω μεταξύ οι Τουρκοκύπριοι ψάχνουν αφορμές για ένταση και έφτασαν στο σημείο να αλλάξουν ξενοδοχεία για να εκδηλώσουν την δυσαρέσκεια τους στην κατα τους ίδιους υπαναχώρηση της Κύπρου στο ζήτημα της δικαστικής εξουσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ