Κυρίες και κύριοι βαίνομεν (ξανά) προς εκλογάς …κι όποιος αντέξει

Και τελικά οι εκλογές της περασμένης Κυριακής έβγαλαν …εκλογές.

Είναι το μόνο εξακριβωμένο και σίγουρο συμπέρασμα εκτός φυσικά της αυταπόδεικτης μεγάλης νίκης της ΝΔ και ταυτόχρονα μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώντας όσο γίνεται με μεγαλύτερη νηφαλιότητα και αφού πέρασε πλέον ένα 24ώρο γίνεται συνεχής προσπάθεια να εξαχθούν συμπεράσματα για το απρόσμενο από ένα σημείο και μετά αποτέλεσμα.

Ήδη από χθες όλα τα κομματικά επιτελεία και οι δημοσιογραφικές πένες έχουν αρχίσει να εκλογολογούν και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, καθώς θα αρχίσει άμεσα ο επόμενος προεκλογικός αγώνας να βγάζουν πολλαπλά συμπεράσματα.

Τι φαίνεται όμως δια γυμνού οφθαλμού και χωρίς βαθιές αναλύσεις; Ασχέτως νικητή και ηττημένου και μετά από 10 χρόνια κρίσης ο δικομματισμός επέστρεψε δριμύτερος. Οι εκλογές ανέδειξαν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο ξεκάθαροι διακριτοί πλέον κομματικοί πόλοι αυτός της ΝΔ και αυτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ θα μιλάει τις επόμενες ημέρες όχι απλά για νίκη αλλά για ξεκάθαρη αυτοδυναμία την οποία δεν είναι πλέον απίθανο να πετύχει. Όπως παλιά δηλαδή που το πρώτο κόμμα δε συζήταγε τίποτε άλλο. Ταυτόχρονα, όλα τα μικρά κόμματα – δημιουργήματα της κρίσης (ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΕΝ.ΚΕ.) τείνουν να εξαφανιστούν ενώ και η Χρυσή Αυγή μετά από πολύ καιρό εμφανίζει πλέον σαφέστατη κάμψη. Βέβαια αναδείχτηκαν κάποιοι νέοι «αντικαταστάτες» αλλά μάλλον πρόκειται για πολύ μικρής διάρκειας.

Το πολιτικό σύστημα της χρεωκοπειμένης χώρας μας παραμένει σε κρίση καθώς αδυνατεί να την διαχειριστεί. Και γι΄αυτό βρίσκεται σε διαρκή μετασχηματισμό και οι εκλογές που υποχρεώθηκε από το αποτέλεσμα να προκηρύξει ο Αλ. Τσίπρας – το πιο πιθανό στις 30 Ιούνη – θα φέρουν και πάλι νέα δεδομένα. Ποια θα είναι αυτά; Όπως απέδειξε η περασμένη Κυριακή όλα είναι πιθανά. Οι πολίτες με την ψήφο τους μπορούν να απογειώσουν αλλά και να διαλύσουν κόμματα ακυρώνοντας πολλές προβλέψεις και προγνωστικά.

Το σίγουρο είναι ότι πέντε χρόνια μετά το ταραχώδες καλοκαίρι του 2015 βλέπουμε την πολιτική κρίση να επαναλαμβάνεται φυσικά με διαφορετικά δεδομένα.

Εν μέσω θέρους λοιπόν αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε και εθνικών κινδύνων λόγω Τουρκίας όπου επίσης ο Ερντογάν έχει κρίσιμες εκλογές θα κληθούμε για μια ακόμα φορά να αντέξουμε μια ακόμα κρίση του πολιτικού συστήματος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ