Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου: Κιβωτός ιστορίας και πολιτισμού

λαογραφικο μουσειο διδυμοτειχου

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη , πτυχιούχου Παντείου, κάτοχου μεταπτυχιακού τίτλου  στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες και διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις *

 

Είπε ο Οδυσσέας Ελύτης: “Aγαπώ τους ανθρώπους που στύβουν το λίγο και βγάζουν το πολύ… Και δεν κουράζονται να αναζητούν την ομορφιά στην κάθε μέρα, στα χαμόγελα των ανθρώπων… στα χάδια των ζώων, σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία….”

Αυτά περνούσαν από το μυαλό μου, καθώς η Χρυσούλα Τσιακιράκη, μας ξεναγούσε στο Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου.

Κάθε φορά που πήγαινα Διδυμότειχο, το είχα στο πρόγραμμά του, αλλά ουδέποτε το είχα επισκεφθεί.

Αυτή τη φορά, επέμενε η Ευαγγελία Ζηλιασκοπούλου.

To Λαογραφικό Μουσείου Διδυμοτείχου, βρίσκεται  μόλις δυο βήματα από την Κεντρική Πλατεία, όπως ανεβαίνεις για το Κάστρο δεξιά, σ’ ένα παλαιό αρχοντικό της Πόλης, δωρεά της οικογένειας Χατζηρβασάνη.

Μας υποδέχθηκε στην είσοδο η ψυχή του Μουσείου, η Χρυσούλα Τσιακιράκη.

Το Μουσείο για τη Χρυσούλα είναι έργο ζωής! Να ένας άνθρωπος που έπρεπε να τιμήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη συνεισφορά της στην Πατρίδα.

Το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου είναι μια κιβωτός της ιστορίας και του Πολιτισμού του Διδυμοτείχου και της Θράκης, ευρύτερα.

Διασώζει παραδοσιακές φορεσιές, παλιά εργαλεία, σύνεργα, κοσμήματα.. Αναπαριστά την καθημερινότητα χρόνων που χάθηκαν, αλλά δεν λησμονούνται Ξύνει μνήμες, φέρνει αναμνήσεις, δημιουργεί συναισθήματα.. Σε προσκαλεί σ’ ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο.

Στους λίγους χώρους που διαθέτει, στριμώχνεται λαϊκός πολιτισμός αιώνων.

Μόνον άνθρωποι που αγαπούν πολύ τον τόπο τους θα έκαναν με τόσο μεράκι αυτό το Μουσείο. Θ΄ ακούσετε την κυρία Χρυσούλα να σας αφηγείται ιστορίες ωραίες, σαν παραμύθια, να μοιράζεται μαζί σας πληροφορίες, να σας χαρίζει γνώσεις.

Το Μουσείο εκτός από τα πλούσια εκθέματά του οργανώνει τακτικά και ειδικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, στόχος των οποίων είναι να μυήσει τα παιδιά και τις νέες γενιές στον πολιτισμό του τόπου.

Δεν υπάρχουν λέξεις αρκετές για να περιγράψουν το ΜΕΓΑΛΕΙΟ του ΕΡΓΟΥ της Χρυσούλας Τσιακιράκη. Της είμεθα όλοι ευγνώμονες….

Επισκεφθείτε το Μουσείο, όταν  πηγαίνετε στο Διδυμότειχο.

Διεύθυνσή:

Κολοκοτρώνη 22 & Βατάτζη, 68300, Διδυμότειχο

Τηλέφωνο:

Ιστότοπος:

 

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ


 

 

 

*Ανάρτηση στο facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ