ΛΑΣΚΕΙΑ 2019: Eκδηλώσεις μνήμης για τη βύθιση του Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ – ΦΩΤΟ

ΛΑΣΚΕΙΑ 2019 ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΟΛΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

Παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης “ΛΑΣΚΕΙΑ- 2019” για τον ηρωικό Ελευσίνιο Κυβερνήτη Αντιπλοίαρχο Βασίλειο Λάσκο και τα μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ.

Mε την παρουσία της φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ η οποία κατέπλευσε στο λιμένα Ελευσίνας και ήταν επισκέψιμη για το κοινό ολοκληρώθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου 2019, στην πόλη της Ελευσίνας με ιδιαίτερη επιτυχία οι εκδηλώσεις μνήμης “ΛΑΣΚΕΙΑ- 2019” για τον ηρωικό Ελευσίνιο Κυβερνήτη Αντιπλοίαρχο Βασίλειο Λάσκο και τα μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ.

Το ελληνικό υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ βυθίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, ανήμερα του Σταυρού, βόρεια της Σκιάθου έπειτα από σκληρή και άνιση μάχη του Κυβερνήτη και του πληρώματος του λαβωμένου υποβρυχίου εναντίον του διώκτη του, του γερμανικού ανθυποβρυχιακού πλοίου UJ-2101.

Τα “ΛΑΣΚΕΙΑ-2019” συνδιοργανώθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, τον Δήμο Ελευσίνας και τον Λαογραφικό Σύλλογο Ελευσίνας “Το Αδράχτι”.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν παρουσία του Αρχηγού Στόλου, Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη Π.Ν. και του νέου Δημάρχου Ελευσίνας κου Αργύρη Οικονόμου, με επιμνημόσυνη δέηση στους πεσόντες του υποβρυχίου, καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Αντιπλοιάρχου Βασίλειου Λάσκου στην παραλία Ελευσίνας.

Ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον επιτελή της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού – Ιστορικού Υποπλοιάρχου Παναγιώτη Γέροντα ΠΝ, με θέμα “Η εξέλιξη του Πολεμικού Ναυτικού 1913 – 1940 και το φαινόμενο Βασίλειος Λάσκος”.

Ο επιτελής της ΥΙΝ στην ομιλία του, έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πολυτάραχη χρονική περίοδο στην οποία έζησε και ανδρώθηκε ο Βασίλειος Λάσκος από την είσοδο του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέχρι και την ημέρα του ηρωικού του θανάτου και προσέγγισε επιστημονικά με ιστορική τεκμηρίωση και γλαφυρό ύφος,το ψυχολογικό προφίλ του ηρωικού Κυβερνήτη του ΚΑΤΣΩΝΗ.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μουσικό πρόγραμμα της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και με επίδοση αναμνηστικών στους εκπροσώπους του Πολεμικού Ναυτικού που τίμησαν την εκδήλωση, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Πλοίαρχος Ιωάννης Διαμαντάκης Π.Ν.

ΛΑΣΚΕΙΑ 2019
ΛΑΣΚΕΙΑ 2019
ΛΑΣΚΕΙΑ 2019
ΛΑΣΚΕΙΑ 2019
ΛΑΣΚΕΙΑ 2019
ΛΑΣΚΕΙΑ 2019
ΛΑΣΚΕΙΑ 2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ