Λευκωσία: Αλωνίζουν στην Κύπρο οι Τούρκοι αξιωματούχοι

Λευκωσία: Η τουρκική διπλωματία εκμεταλλεύεται στο έπακρο το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, προκειμένου να διασφαλίσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο

 

 

Αξιωματούχοι της χώρας πραγματοποιούν συνεχείς επαφές με ξένες κυβερνήσεις, σε μια προσπάθεια διασφάλισης – σε περίπτωση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων – μόνιμης στρατιωτική παρουσίας στην Κύπρο, με τη δημιουργία και διατήρηση στρατιωτικής βάσης στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, με περίπου 2.000 στρατιώτες.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του sigmalive.com η Αγκυρα προβάλει την αξίωσή της ως μέρος μονομερούς εγγυοδοσίας, σε μια προϋπόθεση συμβιβαστικής διεξόδου για το Κυπριακό.

Το θέμα τίθεται συνεχώς από τους τούρκους αξιωματούχους σε διάφορες ενδιαφερόμενες πρωτεύουσες κυρίως σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, αφού ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση τίθεται θέμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, προχωρούν ένα βήμα υποδεικνύοντας περιοχή κοντά στην κατεχόμενη Κυθρέα, ως ιδανική για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης, αφού εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη δύναμη των κατοχικών στρατευμάτων, είναι η έδρα της τεθωρακισμένης ταξιαρχίας και είναι πολύ κοντά στη Λευκωσία.

Την ίδια ώρα, η παραδοχή του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οζτίλ Ναμί σε συνέντευξή του στον Πολίτη για τα επεμβατικά δικαιώνει την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Η θέση της τ/κ πλευράς ήταν ότι το επεμβατικό δικαίωμα πρέπει να παραμείνει μέχρι την επανεξέταση για ένα χρονικό διάστημα.

Είπαμε ότι αυτή η περίοδος θα αφορά τρεις εκλογικές περιόδους (προεδρικές θητείες) όμως και γραπτώς σημειώσαμε ότι αυτή η περίοδος μπορεί να είναι και μικρότερη», είπε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων ο Οζτίλ Ναμί ανέφερε ότι δεν προβλέπει ουσιαστικές κινήσεις πριν από τις Προεδρικές εκλογές αλλά πρέπει να κρατηθούν τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά και να γίνονται συνομιλίες σε ανεπίσημο επίπεδο.

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε ομιλία του στα πλαίσια φεστιβάλ σταφυλιού στην κατεχόμενη Γαλάτεια είπε ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να προχωρήσει σε αξιολόγηση και να αποφασίσει τί θέλει.

Τόνισε μάλιστα ότι μεταξύ των Τουρκοκυπρίων επικρατεί συναίνεση και δεν επιθυμούν ούτε να είναι μειοψηφία σε ένα ενιαίο κράτος της ελληνοκυπριακής πλευράς, ούτε να είναι επαρχία της Τουρκίας.

«Αν υπάρξει ομοσπονδιακή λύση θα είναι στη βάση της πολιτικής ισότητας των συνιστωσών πολιτειών και θα υπάρχει και εκ περιτροπής προεδρία.

Είτε οι Ελληνοκύπριοι θα αποδεχθούν την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων με ομοσπονδιακή συμφωνία είτε θα συνεχίσουν να εδραιώνονται στο νησί δύο ξεχωριστές οντότητες», δήλωσε.

Ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι οι δυο κοινότητες μοιράζονται την ίδια γεωγραφική θέση και ότι η σχέση που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ τους είναι αυτή της ειρήνης.

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση του Δημάρχου Κυθρέας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ