“Λεφτά υπάρχουν” – 13 χρόνια μετά…..

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

“Λεφτά υπάρχουν” – Σαν σήμερα, στις 10 Σεπτεμβρίου 2009, ειπώθηκε για πρώτη φορά μια από τις πλέον εμβληματικές πολιτικές φράσεις της μεταπολίτευσης.

 

Μια ατάκα που έγινε σχεδόν συνώνυμη της πολιτικοοικονομικής περιπέτειας στην οποία βυθίστηκε η χώρα επί μια δεκαετία και πλέον, και τις επιπτώσεις της οποίας συνεχίζουμε να βιώνουμε έως σήμερα.

Ήταν 10 Σεπτεμβρίου 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ηγέτης του ΠΑΣΟΚ  πραγματοποιούσε προεκλογική ομιλία στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης εν όψει των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Προς το τέλος της ομιλίας του, ενώπιον ενθουσιωδών ψηφοφόρων του Κινήματος, εκστόμισε το περίφημο: «λεφτά υπάρχουν!»

Το ακριβές πλαίσιο μέσα στο οποίο ειπώθηκε η εν λόγω φράση ήταν:

«… Ρωτούν συνέχεια πού θα βρείτε τα λεφτά. Λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις. Αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις. Αν νοικοκυρέψεις το κράτος. Αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Ώστε να αβγατίσουν και να διαμορφώσουν, να δημιουργήσουν έναν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο. Θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημέτερων και των ισχυρών της χώρας μας…». 

Μόλις 6 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, (23 Απριλίου του 2010), ο πρωθυπουργός πλέον Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωνε με φόντο το λιμάνι του Καστελόριζου, την υπαγωγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης….

Η φράση «λεφτά υπάρχουν» αρχικά δεν είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις  από τα υπόλοιπα κόμματα, παρά το γεγονός ότι οι ενδείξεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας -μεσούσης μάλιστα μιας φοβερής παγκόσμιας κρίσης- ήταν επιεικώς ανησυχητικές, ενώ παράλληλα η ΕΕ πίεζε την ελληνική κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή να λάβει άμεσα και σκληρά μέτρα για τον περιορισμό του μεγάλου ελλείμματος.

Μετά όμως την προσφυγή στο ΔΝΤ, η ατάκα αυτή ανασύρθηκε  και έκτοτε έχει καθιερωθεί ως μια αποφθεγματικού χαρακτήρα φράση, και μια από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις της μεταπολίτευσης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ