Εργοστάσιο κατασκευής Leopard στην Ελλάδα & αναβάθμιση 700 αρμάτων του Ε.Σ.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ LEOPARD

Προχωρημένες συνομιλίες μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της γερμανικής KMW.

 

Εξαιρετικά προχωρημένες διαβουλεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στη γερμανική εταιρεία Krauss Maffei Wegman (KMW) βρίσκονται σε εξέλιξη για μια επένδυση που θα οδηγήσει τις συνθήκες για τη μεταφορά της γραμμής παραγωγής των Λέοπαρντ στην Ελλάδα αλλά και την αναβάθμιση περίπου 700 αρμάτων μάχης του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.) που ανήκουν σε διάφορες εκδοχές αυτού του τύπου (Leo 2A4, Leo 1A5).

Η μεταφορά της γραμμής παραγωγής (στον Βόλο ή στη Θεσσαλονίκη αυτό δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές) των Λέοπαρντ στην Ελλάδα αποτελεί μια πρωτοβουλία της Αθήνας, η οποία επιχειρεί να μετατρέψει τη χώρα σε κόμβο επισκευής, συντήρησης και αναβάθμισης των γερμανικών αρμάτων μάχης, τα οποία υπάρχουν στο οπλοστάσιο συνολικά 20 χωρών στον κόσμο, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στην Ευρώπη.

Δεδομένου ότι υφίσταται ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής για την κατασκευή και νέων αρμάτων μάχης, η Ελλάδα έχει εμπλακεί τους τελευταίους μήνες σε πολύ σημαντικές διαπραγματεύσεις με την KMW σε επίπεδο υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει συναντηθεί με εκπροσώπους της εταιρείας, αλλά και για το τεχνικό σκέλος σε επίπεδο Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ). Μάλιστα, ο αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης αποτελεί τον βασικό συντελεστή πίσω από το σκέλος που αφορά τον στόλο των ελληνικών Λέοπαρντ. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο αρμάτων μάχης Λέοπαρντ στην Ευρώπη.

Εφόσον η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές ολοκληρωθεί, η αναβάθμιση των ελληνικών Λέοπαρντ αναμένεται να κοστίσει περί το 1 δισ. ευρώ. Θα πραγματοποιηθεί εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων, προσθήκη σύγχρονων αντιμέτρων, αλλά και δομική αναβάθμιση των αρμάτων. Ουσιαστικά η αναβάθμιση των ελληνικών Λέοπαρντ θα αποτελεί «προίκα» της νέας γραμμής παραγωγής, η οποία εκτιμάται ότι λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που υφίσταται στην παγκόσμια αγορά, δεν θα έχει πρόβλημα λειτουργίας.

Η μεταφορά της γραμμής παραγωγής των Λέοπαρντ στην Ελλάδα αποτελεί και μια ουσιαστική κίνηση αμυντικής διπλωματίας, καθώς οι συζητήσεις για αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ε.Δ. τα τελευταία χρόνια δεν περιλάμβαναν μεγάλης κλίμακας γερμανικά συστήματα (μοναδική εξαίρεση οι τορπίλες βαρέος τύπου για τα υποβρύχια τύπου 214 του Π.Ν.).

Ουσιαστικά η υπόθεση των Λέοπαρντ μπορεί να αναβιώσει τον ελληνογερμανικό δεσμό στον τομέα της άμυνας που, μάλιστα, αν συνδυαστεί με μια σειρά από πιθανές συνέργειες και σε επίπεδο Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) της Ε.Ε. μπορεί να γίνει ακόμα ισχυρότερος.


Δείτε όλες τις ελληνικές εταιρίες αμυντικού υλικού (μέλη του ΣΕΚΠΥ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΣΕΚΠΥ


 

Πηγή: kathimerini

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ