Λιβύη: Ο Εθνικός Στρατός “καθαρίζει” τζιχαντιστές

Προελαύνει ο Εθνικός Στρατός στη Λιβύη, σημειώνοντας σημαντικές νίκες σε θύλακες τζιχαντιστών που είχαν εγκατασταθεί στη χώρα από πέρυσι


 

Δυνάμεις του λεγόμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (ΕΣΛ), ενός σώματος που πρόσκειται στην κυβέρνηση που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το τελευταίο προπύργιο των ισλαμιστών αντιπάλων τους στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βεγγάζης χθες Σάββατο, τερματίζοντας τις μάχες που διαρκούσαν εβδομάδες σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών.

Ο ΕΣΛ διεξάγει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια μια εκστρατεία για να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει θύλακες αντίστασης σε δύο βόρειες συνοικίες, παρότι κατέγραψε μεγάλα εδαφικά κέρδη από τις αρχές της περασμένης χρονιάς.

Ο Μιλάντ αλ Ζουάι, εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων του ΕΣΛ, ανέφερε ότι η πολιορκία τερματίστηκε όταν οι αντίπαλοι μαχητές προσπάθησαν να διαφύγουν χθες τα ξημερώματα. Κατά τον ίδιο, 23 από αυτούς σκοτώθηκαν και έξι συνελήφθησαν. Ο ΕΣΛ υπέστη επτά απώλειες, ενώ ακόμη έξι μέλη του τραυματίστηκαν.

Ένας άλλος εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, δήλωσε ότι 40 ισλαμιστές σκοτώθηκαν. Οι αριθμοί αυτοί δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Μέσα στις πολυκατοικίες που πολιορκούσαν οι δυνάμεις του ΕΣΛ βρίσκονταν επίσης πολλά μέλη των οικογενειών των ισλαμιστών. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είχαν εξαντληθεί.

Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν οι άμαχοι απέτυχαν. Ο Μισμάρι ανέφερε πως έξι οικογένειες τέθηκαν υπό κράτηση. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι αντίπαλοι του ΕΣΛ και μέλη των οικογενειών τους διέφυγαν.

Ο ΕΣΛ ανέφερε επίσης ότι ένα αεροσκάφος του, ένα MiG-21, κατέπεσε στη συνοικία Σάμπρι χθες, αλλά ο πιλότος του έκανε χρήση του εκτοξευόμενου καθίσματός του. Οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν αντίσταση στις συνοικίες Σάμπρι και Σουκ αλ Χουτ.

Ο επικεφαλής του ΕΣΛ, ο Χαλίφα Χάφταρ, διέταξε να αρχίσει η επιχείρηση στη Βεγγάζη τον Μάιο του 2014, με σκοπό να εκδιώξει τους ισλαμιστές, έπειτα από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών.

Ορισμένες από τις οργανώσεις που πολεμά ο ΕΣΛ έχουν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ή οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα, άλλες όμως λένε πως αντιστέκονται στα στρατεύματα του Χάφταρ για να αποτρέψουν ένα νέο αυταρχικό καθεστώς στη Λιβύη.

Ο Χάφταρ εναντιώνεται στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη, που θεωρητικά σχηματίστηκε για να επανενωθεί η χώρα, η οποία παραμένει διχασμένη με δύο κυβερνήσεις στην ανατολή και στη δύση να διεκδικούν την εξουσία η καθεμιά για λογαριασμό της, με την υποστήριξη ένοπλων παρατάξεων.

Την Παρασκευή έγιναν διαδηλώσεις εναντίον των παραστρατιωτικών στο κέντρο της Τρίπολης και ορισμένοι εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στον Χάφταρ, πριν οι συγκεντρωμένοι αναγκαστούν να διαλυθούν εσπευσμένα, όταν έγιναν στόχος πυρών.

Ο Χάφταρ, που πολλοί υποπτεύονται πως επιδιώκει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, απευθυνόμενος στους πολίτες της Τρίπολης, δήλωσε ότι “οι ένοπλες δυνάμεις σας δεν θα σας εγκαταλείψουν, και θα είμαστε στο πλευρό σας ώσπου η Τρίπολη να επιστραφεί στην πατρίδα”.

Μια συμμαχία 22 παραστρατιωτικών οργανώσεων όμως επαναβεβαίωσε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ότι συνεχίζει να αντιτίθεται στον ΕΣΛ και στον ηγέτη του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ