Λιβύη: Πώς θα κάνει «πόλεμο δια υποκαταστάτων» η Τουρκία

ΛΙΒΥΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ενώ η διεθνής κοινότητα έχει απορροφηθεί από τα τεκτενόμενα στην Μεσοποταμία, στην Λιβύη υπάρχουν εξελίξεις.

Γράφει ο Δρ. Σπύρος Πλακούδας*

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ανάπτυξη “στρατιωτικών συμβούλων” στη Λιβύη, υπό την εποπτεία ενός αντιστρατήγου. Προς το παρόν, η Τουρκία μάλλον ΔΕΝ θα αναπτύξει μια εκστρατευτική δύναμη καθώς δεν υπάρχουν ασφαλή αεροδρόμια (π.χ. το αεροδρόμιο της Μitiga πλησίον της Τρίπολης αχρηστεύτηκε χθες το βράδυ μετά από μια μυστηριώδη νυχτερινή επιδρομή) ή λιμάνια (π.χ. τα λιμάνια της Σύρτης και της Μισράτας βομβαρδίστηκαν ανηλεώς).

Το κυριότερο, όμως, η Τουρκία ΔΕΝ έχει εξασφαλίσει ακόμα την αρωγή της Τυνησίας ή της Αλγερίας (εξαιτίας της Γαλλικής και Εμιρατιανής αντίδρασης).

Οπότε, η Τουρκία θα αρκεστεί στην αποστολή παραστρατιωτικών ομάδων (μαχητές εκ Συρίας) και άλλου οπλισμού (κυρίως UAV και ΤΟΜΠ) στο πλαίσιο του δόγματος “surrogate warfare” (πόλεμος δια υποκαταστάτων). Το ίδιο δόγμα εφήρμοσε με επιτυχία στην Επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” στη Ροτζάβα (βορειο-ανατολική Συρία).

Ήδη 40 TOMΠ Kirpi, 20 UAV Bayractar, 1.000 Σύριοι μαχητές και 200 Τούρκοι μισθοφόροι της Sadat Group (ιδιοκτησίας του φίλου του Ερντογάν) έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύ.

Με βάση ανοιχτές πηγές (OSINT), 14 UAV Bayractar και 20 ΤΟΜΠ Kirpi έχουν καταστραφεί από τον LNA του Χαφτάρ. Δεν αποκλείεται η προσέγγιση σκαφών του ΠΝ της Τουρκίας για “επίδειξη σημαίας” στην Τρίπολη και, κυρίως, την Μισράτα.

Ο Ερντογάν προσδοκά μια συνεννόηση α λα Συριακά με τον Πούτιν στη Λιβύη, όμως η Ρωσία ΔΕΝ αποτελεί τον κυριότερο υποστηρικτή του Χαφτάρ. Οπότε μια συμφωνία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν δίχως τη συμπερίληψη των άλλων υποστηρικτών του Χαφτάρ δύσκολα θα ανατρέψει το status quo.

Ο Ερντογάν πάντως προσπαθεί να κερδίσει ένα διπλωματικό χαρτί με την αποστολή της στρατιωτικής βοήθειας. Αν όχι την ανάσχεση της προέλασης του Χαφτάρ, τουλάχιστον την διασφάλιση της Μισράτα. Η πόλη της Μισράτας θα μας αποσχολήσει ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

*O Δρ Σπύρος Πλακούδας είναι Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan
Academy και Αντιπρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ