Λυσίμαχος Καυτανζόγλου: Ο εθνικός ευεργέτης πίσω από το Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης

ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα, στις 15 Φεβρουαρίου 1932, απεβίωσε ο εθνικός ευεργέτης Λυσίμαχος Καυταντζόγλου, με του οποίου τα χρήματα που άφησε στη διαθήκη του χτίστηκε το Καυταντζόγλειο στη Θεσσαλονίκη.

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και τη Γερμανία. Λάτρης του αθλητισμού και μέλος της καλής κοινωνίας της πρωτεύουσας, υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Ομίλου Αντισφαιρίσεως Αθηνών το 1895.

Κατόπιν εξετάσεων εισήχθη στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών κι έφθασε μέχρι το βαθμό του γενικού διευθυντή. Υπηρέτησε ως γραμματέας και επιτετραμμένος στην πρεσβεία του Λονδίνου (1903-1911) και της Ουάσιγκτον (1911-1913).

Το 1917 διορίστηκε πρεσβευτής στο Λονδίνο, αλλά δεν ανέλαβε υπηρεσία, λόγω της πολιτικής μεταβολής που επήλθε με την παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ και την εκ νέου ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο ίδιος ανήκε στο φιλοβασιλικό στρατόπεδο και ήταν δεινός επικριτής του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου πέθανε στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου 1932, σε ηλικία 62 ετών.

Με τη διαθήκη του της 4ης Νοεμβρίου 1931, άφησε όλη του την περιουσία για την ανέγερση «Πανελληνίου Ηρώου» στη Θεσσαλονίκη, με το οποίο θα τιμούνταν οι ήρωες που αγωνίστηκαν και μαρτύρησαν για την ελευθερία του ελληνικού έθνους από την άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την εποχή του.

Στις 26 Οκτωβρίου 1956 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του σταδίου και στις 27 Οκτωβρίου 1960 έγιναν τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρουσία του βασιλικού ζεύγους Παύλου και Φρειδερίκης.

Χρόνια αργότερα, το «Ίδρυμα Λυσίμαχου Καυταντζόγλου» θέσπισε βραβεία αριστείας για τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), καθώς κι ένα ετήσιο βραβείο για επιστημονικές εργασίες φιλολογικού περιεχομένου, που εποπτεύεται από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

Πηγή: SanSimera.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ