Λίβανος – Υεμένη – Συρία: Αφορμή για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας

ΛΙΒΑΝΟΣ ΥΕΜΕΝΗ ΣΥΡΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για θέματα Μ. Ανατολής, Ευρασίας

Ο Λίβανος, η Υεμένη και η Συρία, αφορμή για μια νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Τους προηγούμενους μήνες παρατηρήθηκε μια ηρεμία στο περιφερειακό «μέτωπο» Τεχεράνης – Ριάντ.  Αυτή η περίοδος νηνεμίας ξεκίνησε με την Σύνοδο της Βαγδάτης και ακολουθήθηκε από εκατέρωθεν δηλώσεις περί ανάγκης για αποκλιμάκωση. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι το Ιράν επικεντρώθηκε, για ένα διάστημα, στον Καύκασο και στην κόντρα του με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και στο Αφγανιστάν. Σήμερα, όσα συμβαίνουν στις εστίες αστάθειας της Μέσης Ανατολής, φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις του Ιράν με την Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της.

Λίβανος: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ αποσύρουν τους πρέσβεις τους από την χώρα μετά από δηλώσεις του Λιβανέζου υπουργού Πληροφορίων περί επιθετικότητας και εγκλημάτων των Σαουδαράβων και των Εμιρατιανών στην Υεμένη. Σημειωτέον ότι ο υπουργός που προκάλεσε το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Λιβάνου και μοναρχιών του Κόλπου βρίσκεται κοντά στην φιλοϊρανική Χεζμπολάχ.

Υεμένη: Οι φιλοϊρανοί Χούθι πραγματοποιούν εκ νέου μεγάλης κλίμακας επίθεση για την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Μαρίμπ. Κατάληψη της πόλης από τους Χούθι σημάνει βαριά ήττα για την κυβέρνηση Χάντι και τους Σαουδάραβες. Σε περίπτωση που χαθεί η Μαρίμπ, η παρουσία των κυβερνητικών δυνάμεων θα περιοριστεί στον «προβληματικό» Νότο.

Συρία: Την ώρα που Σαουδική Αραβία και Ισραήλ έρχονται πιο κοντά, το τελευταίο πραγματοποιεί, για πρώτη φορά, αεροπορική επίθεση «μέρα-μεσημέρι» στην Δαμασκό εναντίον ιρανικών και φιλοϊρανικών στόχων. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να είναι από τα λίγα αραβικά κράτη που δεν επιθυμούν την επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση της διαμάχης μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ. Μπορεί οι περισσότεροι να μην το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά η Ελλάδα δεν κρατά μια ουδέτερη στάση στην διαμάχη αυτή. Αλλά αυτό, είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.


Περισσότερα άρθρα από το Γιώργο Μενεσιάν:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΣΙΑΝ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ