Μακρόν, Μητσοτάκης, Αναστασιάδης κοινό μέτωπο στη Σύνοδο Κορυφής

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΚΡΟΝ
Φωτο αρχείου

Πυρετός διπλωματικών διεργασιών επικρατεί σε Λευκωσία, Αθήνα και Παρίσι με τις κυβερνήσεις των τριών χωρών να συντονίζονται ενόψει της αυριανής διπλωματικής μάχης που έχουν ενώπιόν τους στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ουσιαστικά έριξε την μπάλα στο γήπεδο των αρχηγών κρατών κατά την αυριανή Σύνοδο, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά. Η κοινή διαπίστωση όλων ότι η Τουρκία δεν έχει επιδείξει κανένα σημάδι συμμόρφωσης σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρία την 1η Οκτωβρίου, είναι ασφαλώς η βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί και η αυριανή συζήτηση του θέματος. Την ίδια ώρα, ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο το πώς αυτή η κοινή διαπίστωση για την τουρκική στάση θα μετουσιωθεί σε απόφαση από πλευράς των κρατών μελών.

Νίκος Αναστασιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν έχουν συμπήξει ένα κοινό μέτωπο ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής προκειμένου να πείσουν για την ανάγκη λήψης αποφάσεων που θα στέλλουν τα ανάλογα μηνύματα προς την Άγκυρα. Διπλωματικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι πλέον για την ΕΕ τίθεται και θέμα αξιοπιστίας, καθώς η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις υποδείξεις και τις προειδοποιήσεις.

Συνεπώς, η λήψη μέτρων καθίσταται μονόδρομος, με τη Γερμανία αυτή τη φορά να μην έχει διάθεση να τις αποτρέψει. Βέβαια σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται ότι οι αποφάσεις αυτές θα είναι ιδιαίτερα σκληρές για την Τουρκία. Το πιο ανησυχητικό ωστόσο, το οποίο επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι ότι ακόμα και στο σενάριο αυτό, δηλαδή της λήψης μέτρων, δεν αναμένεται αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Στο πλαίσιο των αναμενόμενων αντιδράσεων από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης εντάσσεται και το θέμα της πενταμερούς διάσκεψης. Το γεγονός ότι η Τζειν Χολ Λουτ δεν θα γίνει δεχτή στην τουρκική πρωτεύουσα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, είναι ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας για άσκηση πιέσεων έναντι της Λευκωσίας σε σχέση με το Κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Πήτερ Στάνο, εξήγησε χθες εκ νέου ότι οι ηγέτες θα αποφασίσουν πώς θα εξελιχθεί η σχέση ΕΕ – Τουρκίας αύριο και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λαμβάνοντας τις όποιες σχετικές αποφάσεις. Σημείωσε ακόμα ότι ενώ η Κομισιόν δεν πρόκειται να αρχίσει τις εικασίες σχετικά με τις συζητήσεις των 27, παραπέμποντας στα όσα δήλωσε προχθές ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και επιβεβαιώνοντας ότι η σχετική νομική βάση για την όποια επιβολή εμπάργκο όπλων από την ΕΕ προς τρίτα κράτη δεν έχει αλλάξει.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών επανέλαβε ότι οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι οι μόνοι που θα αποφασίσουν. Εξήγησε δε ότι με αφορμή την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, το 2019 τα κράτη μέλη όντως ξεκίνησαν την επιβολή εθνικών εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, τα οποία και εφάρμοσαν με εθνικές αποφάσεις, διευκρινίζοντας ότι από τότε το νομικό υπόβαθρο δεν έχει αλλάξει.

O ίδιος εκπρόσωπος απαντώντας σε έτερη ερώτηση για τη προεργασία που ανέλαβε ο Ζοζέπ Μπορέλ επί της διεξαγωγής πιθανής πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος όντως έλαβε την εντολή για διερευνητικές εργασίες μιας τέτοιας διάσκεψης, η εργασία ξεκίνησε σε τεχνικό επίπεδο, αλλά παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του Υπάτου Εκπροσώπου πως λόγω των εξελίξεων δεν υπάρχει διάθεση από τα κράτη της περιοχής να συμμετάσχουν. Υπενθύμισε δε ότι βρισκόμαστε προ ενός πολύ σημαντικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα καθορίσει την επόμενη κατεύθυνση επί των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Σημείωσε ακόμα ότι το Συμβούλιο του Οκτωβρίου ήταν πολύ συγκεκριμένο ως προς το τις προσδοκίες του από τη σχέση με την Τουρκία. «Στη Σύνοδο όλα θα είναι στο τραπέζι, οι ηγέτες θα αποφασίσουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε, ποιες αποφάσεις θα ληφθούν, ή τι μέτρα θα ληφθούν, ή θα αποφασιστούν», ανέφερε.

Ενημέρωση από ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Κλιματική Αλλαγή, η Ασφάλεια, οι Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέματα που αφορούν τη Νότια Γειτονία και ζητήματα που άπτονται των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Πηγή: philenews

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ