Μαθητές ανακαλύπτουν την ιστορία της Μακεδονίας με …Μουσειοβαλίτσα

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που βοηθά τα παιδιά να μάθουν την ιστορία της Μακεδονίας παρουσιάζεται από το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Μία Μουσειοβαλίτσα, η αποκρυπτογράφηση του αυθεντικού κώδικα του Παύλου Μελά, η μαγική ανακάλυψη του βάλτου της Μακεδονίας είναι μόνο μερικά από τα διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, που καλεί τα παιδιά να κάνουν ένα συναρπαστικό βιωματικό ταξίδι στο χώρο και στον χρόνο της Μακεδονίας. Ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, προκειμένου να ανακαλύψουν τη νεότερη ιστορία και τον πολιτισμό της και να προσεγγίσουν «μνήμες» από τα συνταρακτικά γεγονότα και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της.

Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

«Το Μουσείο αφηγείται την ιστορία της Μακεδονίας, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στην αστική Θεσσαλονίκη. Μέσα από τη διαδικασία του δημιουργικού παιχνιδιού, της ψυχαγωγίας και της συμμετοχής, τα παιδιά μαθαίνουν. Εικόνες, ήχοι, αφηγήσεις, ξεναγήσεις, αντικείμενα ξετυλίγουν την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του χώρου και καλούν τα παιδιά να συνδημιουργήσουν», όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνεργάτης του Μουσείου, ιστορικός Αθανασία Πρωτοψάλτη.

Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

«Αποκρυπτογραφώντας τον Μακεδονικό Αγώνα»

Πώς επικοινωνούσαν οι Μακεδονομάχοι… χωρίς κινητά; Μαθητές της Β΄, Γ΄ και Δ΄ δημοτικού ανακαλύπτουν τον μυστικό κώδικα επικοινωνίας των αγωνιστών της Μακεδονίας, βλέπουν μηνύματα για τα σχέδια που δεν έπρεπε να πέσουν στα χέρια των εχθρών και καλούνται να φτιάξουν τους δικούς τους. «Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά καταλαβαίνουν την ιδιαιτερότητα της εποχής, ότι τότε δεν υπήρχαν sms και διαδίκτυο και ότι οι αγωνιστές έστελναν αποκρυπτογραφημένα μηνύματα, με κίνδυνο να πέσουν στα χέρια του εχθρού. Τα παιδιά εντυπωσιάζονται και συμμετέχουν με μοναδικό τρόπο. Μάλιστα επισημαίνουν κάποιες φράσεις που είναι ανορθόγραφες (π.χ. ήμαι κάτω από τη γη)» αναφέρει η κ. Πρωτοψάλτη.

Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Μουσειοβαλίτσα για… το «ταξίδι» στη Μακεδονία

Η μουσειοσκευή είναι η… αποσκευή κάθε μικρού μαθητή πριν ξεκινήσει το ταξίδι γνώσης περιπέτειας και δημιουργίας, δηλαδή πριν ακόμη επισκεφτεί το Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Μία μικρή κατασκευή που μπορεί να πάρει ο δάσκαλος στο σχολείο, για να κάνει μία προεργασία. Η μουσειοσκευή βοηθά τον εκπαιδευτικό να αφηγηθεί στα παιδιά με εικόνες και αντικείμενα της εποχής, ώστε να ξεκινήσει μία ιστορική αφήγηση που είναι σχετικά δύσκολη.

Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

«Ο τρόπος είναι έντονα βιωματικός, κουκλοθέατρο, κατασκευές, ζωγραφική και ο στόχος είναι ο ίδιος ο μαθητής να κατασκευάσει πράγματα, όπως μία μπλάβα ή με πλαστελίνες ένα μικρό βάλτο», όπως εξηγεί η κ. Πρωτοψάλτη. Στη συνέχεια, στους χώρους του μουσείου οι μικροί μαθητές συνεχίζουν το παιχνίδι μαζί με τις κατασκευές που έφτιαξαν και παρουσιάζουν, ανιχνεύουν μέσα από τις αναπαραστάσεις στον χώρο, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα των ανθρώπων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ