Δρ. Ι. Μάζης : Οι γεωστρατηγικοί άξονες της Μεσογείου περνούν από την Ελλάδα

γεωστρατηγικοι αξονες Μεσογείου

Ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στην Εκπομπή του Λ. Καλαρρύτη για τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους γεωστρατηγικούς άξονες οι οποίοι περνούν από την Ελλάδα:

 

Η Ελλάδα πρέπει να στραφεί στο άξονα Γαλλία – Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ.

Δε μπορεί να συζητάμε πχ. για αμερικανικές «αλουμινότρατες» εδώ στην Ελλάδα και να παρακάμπτουμε την υπόθεση των υποστρατηγικών Belhara, οι οποίες κουμπώνουν θαυμάσια με τα Rafale.

Δε μπορούμε να αγνοούμε τη στενή συνεργασία με τη Γαλλία και την παροχή επίσης αεροναυτικών επιχειρήσεων στη Γαλλία από εμάς και από την Κύπρο.

Αν πχ. “ξεσπάσει” κορωναιός στο γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles De Gaulle”, -όπως είχε γίνει πέρσι που βγήκε εκτός μάχης για ένα μήνα-, από εκείνη τη στιγμή οι Γάλλοι δεν έχουν καμία εναλλακτική μόνιμη βάση προβολής ισχύος στη Μεσόγειο. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί στους Γάλλους αυτή η δυνατότητα και αυτό το δικαίωμα. Και μπορεί και η Κύπρος να το πράξει.

Ενισχύοντας μάλιστα και της δυνατότητες επαναλειτουργίας του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) Ελλάδας – Κύπρου.

Όλο αυτό το πλέγμα έχει γεωστρατηγικές συνδέσεις υπέρ του ελληνισμού. Αυτά είναι μεγάλης κλίμακας υψηλή πολιτική.

Αν δεν τα αντιληφθούμε και μείνουμε μόνο στο πώς θα εξυπηρετήσουμε το νέο ένοικο της Καγκελαρίας -που απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι ο κλώνος της κ. Μέρκελ-  τότε δε μπορούμε να κάνουμε στρατηγική και θα οδηγηθούμε μοιραία σε γεωπολιτικό αφανισμό του ελληνισμού εν γνώση μας.

Η διασφάλιση της ισορροπίας των  συμφερόντων μας μπορεί να γίνει μόνο μέσω του άξονα Γαλλία – Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ (με τον άξονα να φτάνει έως την Ινδία μέσω των ΗΑΕ), που μπορεί να ελέγξει όλη τη ροή στην ευρύτερη περιοχή.

Ήδη από το 2004 είχα φτιάξει ένα χάρτη ο οποίος δημοσιεύτηκε το 2005, που από τότε έδειχνε τη σύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης μέχρι το Γιβραλτάρ. Και χωρίς μάλιστα να υπάρχουν τότε πληροφορίες για τον East Med. Όποιος όμως διαθέτει τη μέθοδο της συστημικής  γεωπολιτικής ανάλυσης -της οποίας ήμουν εισηγητής- έχει και τη δυνατότητα να καταλαβαίνει έγκαιρα και τους γεωστρατηγικούς άξονες της Μεσογείου.

Είχα τότε ορίσει δύο άξονες:

  • Ο οριζόντιος άξονας: Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Γιβραλτάρ
  • Ο κάθετος άξονας: Πορτ Σαιντ – Σκοπια – Ρότερνταμ

 

ΑΞΟΝΕΣ ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ

Όλα αυτά σχεδιασμένα και δημοσιευμένα 16 χρόνια πριν και τώρα δικαιώνονται.

Ένα μεγάλο στοίχημα λοιπόν για εμάς είναι να πειστούν οι ΗΠΑ ότι η διασφάλιση των συμφερόντων τους μπορεί να γίνει μόνο μέσω Ελλάδας – Κύπρου και ότι η Τουρκία όσο παραμένει σε αυτό το ρόλο το μόνο που θα κάνει θα είναι να εκβιάζει, να κερδίζει γεωστρατηγικά και σε ζωτικό χώρο τον οποίο κάποια στιγμή θα το μεταφέρει στην Ευρασία.

Σε αντίθετη περίπτωση, ό,τι κερδίσει η Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο θα μεταφερθεί στο νέο Ευρασιατικό «Σύμφωνο της Βαρσοβίας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ