Με Γερμανικό «αέρα» ο Ερντογάν δηλώνει «αδιάφορος» για τις Ευρωπαϊκές «κυρώσεις»!

ΜΕΡΚΕΛ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Εντελώς «αδιάφορος» δηλώνει ο Ερντογάν για τυχόν κυρώσεις από την ΕΕ καθώς δεν θα επηρεάσουν την Τουρκία, ένα 24ωρο πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Προφανώς κάτι παραπάνω γνωρίζει καθώς η Γερμανία και άλλες χώρες με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα επιμένουν μέχρι σήμερα να «αδιαφορούν» για τους φίλους και εταίρους στην ΕΕ, και δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν θα δεχτούν επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία για τις παρανομίες που πράττει.

Πάμε λοιπόν για νέο «βατερλό» της Ελλάδα στη Σύνοδο κορυφής; Και με ποιο τρόπο θα παρουσιαστεί από την Ελληνική κυβέρνηση; Μένει να δούμε αλλά είναι  σίγουρο ότι τυχόν light κυρώσεις που δε θα «δαγκώνουν» όπως προϊδέαζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Πέτσας ή μεταφορά των αποφάσεων για τον Μάρτιο στην επόμενη Σύνοδο όπως και να τις παρουσιάσεις δεν αλλάζουν. Για βέτο φυσικά από πλευράς Ελλάδας είναι αστείο και να το συζητάμε.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ερντογάν, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο πριν από την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, δεν άφησε ασχολίαστη την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων από μέρους της ΕΕ.

«Οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις που θα ληφθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δεν αφορά την Τουρκία».

«Η ΕΕ επιβάλλει συνεχώς κυρώσεις εναντίον μας από το 1963. Η ΕΕ δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ τίμια. Ποτέ δεν τήρησε τις υποσχέσεις του. Αλλά περιμέναμε πάντα υπομονετικά και συνεχίζουμε να υπομένουμε. Ας δούμε τι μέτρα θα πάρουν τώρα. Ωστόσο, οι ειλικρινείς και τίμιοι ηγέτες δεν υποστηρίζουν αυτή τη θέση απέναντι στην Τουρκία» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Μάλιστα, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγόρησε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα πως «το σκάει» από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Στην πραγματικότητα, αυτοί (σ.σ οι Έλληνες) το σκάνε συνεχώς από το τραπέζι (σ.σ των διαπραγματεύσεων). Δεν μένουν ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι μια πολιτική που βασίζεται στα ψέματα. Εάν η Ελλάδα, ως γείτονάς μας, ενεργήσει ειλικρινά και ανοιχτά, θα συνεχίσουμε επίσης τη διαδικασία διαπραγμάτευσης» τόνισε.

Ανοιχτό αν θα στηρίξει κυρώσεις κατά της Τουρκίας η Μέρκελ

Οι δηλώσεις Ερντογάν όμως δεν είναι τυχαίες καθώς είχαν Γερμανικό αέρα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της σήμερα το πρωί στη γερμανική βουλή, όπως μεταδίδει και η το γερμανικό πρακτορεία ειδήσεων της dw, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Αναφερομένη στο θέμα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, επειδή δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί στο βαθμό που θα ήθελε η πρόταση που έκανε στην αρχή της γερμανικής προεδρίας για τη διεξαγωγή ενός εντατικού διαλόγου ΕΕ – Αγκυρας: «Οι δραστηριότητες συνεχίζονται» στην Ανατολική Μεσόγειο και «ιδιαίτερα η Κύπρος πλήττεται από αυτές». «Συνεπώς», πρόσθεσε, «θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε περαιτέρω».

Σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, σήμερα η κ. Μέρκελ δεν τόνισε, όπως συνηθίζει, τη σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και την ασφάλεια της ΕΕ. Ενδεχομένως αυτό να είναι μια ένδειξη, ότι η καγκελάριος αυτή τη φορά δεν πρόκειται να απορρίψει κάθε είδους κυρώσεων.

Süddeutsche Zeitun: «Μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλήνων και Κυπρίων»

Το Γερμανικό κλίμα είχε φτιάξει από το πρωί η εφημερίδα Süddeutsche Zeitun, η οποία αφού ασκεί κριτική για στην Τουρκία για τα μάτια του κόσμου χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλήνων και Κυπρίων στη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο» υιοθετόντας ουσιαστικά τη τούρκικη προπαγάνδα.

Αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα:

«Όταν βρεθούν τη Πέμπτη οι ηγέτες της ΕΕ θα τους απασχολήσει για μια ακόμα φορά ένα επίπονο ερώτημα: Ποια στάση να τηρήσουμε απέναντι στην Τουρκία;», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Σταράτα λόγια με τη Τουρκία». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Ελλάδα και Κύπρος ζητούν επιβολή κυρώσεων. Με τη στήριξη της Γαλλίας θέλουν να δουν την Άγκυρα να πληρώνει επιτέλους ένα τίμημα για την θρασεία πολιτική της. Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ερευνητικά σκάφη σε θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες εγείρουν αξιώσεις οι χώρες-μέλη Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορεί να αναμένει αποδοχή ή ενδεχομένως και ενθάρρυνση. Πόσο μάλλον όταν αποστέλλει πολεμικά πλοία για να υπογραμμίσει τις αξιώσεις του.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλήνων και Κυπρίων στη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Όμως στην επίλυση πρέπει να φθάσουμε με διπλωματικά μέσα ή ενώπιον δικαστηρίων. Η προσπάθεια επιβολής δια της στρατιωτικής ισχύος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αν η ΕΕ θέλει η Τουρκία να τη λαμβάνει υπόψη οφείλει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. Σε λίγο ο ένοικος στο Λευκό Οίκο θα αλλάξει, την ώρα που οι διαφωνίες Ουάσιγκτον-Άγκυρας είναι πιο έντονες από ποτέ. Τότε θα αποδειχθεί ωφέλιμο για τον πρόεδρο Ερντογάν αν έχει κάποιους φίλους στην Ευρώπη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ