Με "μπαλώματα" και λύσεις του "ποδαριού" η αποκατάσταση των αποφοίτων ΑΣΣΥ 1992

Επιστολή του Υπλγού (ΕΜ) Στέφανου Κουκουράβα, Προέδρου Ε.Σ.ΠΕ.Θ, που αφορά στην επίλυση του ζητήματος της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών που προέρχονται από AΣΣΥ και κατετάγησαν το έτος 1990 (Τάξη 1992).

Με αφορμή, άρθρο που διάβασα στο site armynow από τον @tsekoyratos με θέμα: «Κυρίες Εθελόντριες στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη», θα ήθελα να τοποθετηθώ με την παρούσα επιστολή επί του σχετικού θέματος.

Με μεγάλη μου έκπληξη και απογοήτευση συνάμα, με την κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου διαπιστώνω ακόμη και σήμερα τον ατελή χαρακτήρα του άρθρου 4, διότι κατ’ αυτό τον τρόπο δε δίνεται οριστική λύση επί του συγκεκριμένου προβλήματος που έχει καταντήσει μνημείο κυβερνητικής αναλγησίας και ψευδών υποσχέσεων, σε ότι αφορά την επίλυση του ζητήματος της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών που προέρχονται από Παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και οι οποίοι κατετάγησαν κατά το έτος 1990 (Τάξη 1992).

Το θέμα είναι ιδιαίτερα γνωστό και έχει τύχει ανάδειξης και προβολής από όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο, πόσο μάλλον κατά τη δημόσια διαβούλευση όπου έλαβε τα περισσότερα σχόλια όσον αφορά την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της δυσμενούς διακριτής μεταχείρισης των παραπάνω, σε σχέση με τη βαθμολογική εξέλιξη παλαιοτέρων και νεότερων Αξιωματικών της ιδίας προέλευσης, καθώς επίσης και έναντι των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του Ν.Δ 445/1974 (Α’ 160) και των μονιμοποιηθέντων εθελοντριών του Ν. 705/1977 (Α’ 279).

Σε κάθε περίπτωση είναι ευκαιρία για την Κυβέρνηση να νομοθετήσει επί του σχετικού θέματος διότι η μη επίλυσή του δημιουργεί ανισότητα, αδικίες και εξόφθαλμα ευνοϊκή μεταχείριση για ορισμένες κατηγοριών προσωπικού. Συγκεκριμένες αμφιλεγόμενες διατάξεις που έχουν εμφιλοχωρήσει στο ισχύων νομικό πλαίσιο, έχουν επιφέρει ανατροπή της επετηρίδας αρχαιότητας των Αξιωματικών που προέρχονται από το σώμα των Υπαξιωματικών (αποφοίτων ΑΣΣΥ), με παράλληλη αυθαίρετη καταπάτηση των στρατιωτικών κανονισμών, βάσει των οποίων δεν μπορεί να κρίνονται νεότεροι, εάν πρωτίστως δεν κριθούν οι αρχαιότεροι αυτών.

Επισημαίνεται ότι, η αρχαιότητα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ιεραρχίας που εξασφαλίζει σε βάθος χρόνου την πειθαρχία, την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του στρατεύματος, υπέχει δε ισχύ όμοια με αυτή της διαφοράς βαθμού. Το παραπάνω γεγονός προσβάλλει βάναυσα τον κώδικα αξιών και διασαλεύει – ανατρέπει την καθεστώσα τάξη, θέτοντας θρυαλλίδα αποσυσπείρωσης της συνοχής και της ομοιογένειας των ΕΔ.

Υπάρχει φυσικά τρόπος να δικαιωθούν, έστω και ετεροχρονισμένα, οι θιγόμενοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να αποκατασταθούν διοικητικά, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία. Επισημαίνεται ότι η υπόψη πολυάριθμη μερίδα συναδέλφων Αξιωματικών είναι η μοναδική που ενώ εντάχθηκε προήχθη στις τάξεις των Αξιωματικών και προήχθη στον βαθμό του Ανθλγού με βάση τις διατάξεις του Ν.2439/1996, όλως παραδόξως υπάγονται στις διατάξεις του Ν.3883/2010 για την περαιτέρω σταδιοδρομική τους εξέλιξη. Κατ’ αυτό τον τρόπο δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια του βαθμολογικού αναπτύγματος η οποία πρέπει να είναι συνεχής, καθώς και την αναλογικότητα (γραμμική φορά) των χρόνων παραμονής στο βαθμό του Υπολοχαγού και ομοίων.

Εκτιμώ ότι το περιεχόμενο του άρθρου 4 πρέπει να τροποποιηθεί, να διατυπωθεί με σαφέστερο και πειστικότερο τρόπο, έτσι ώστε να διορθωθούν σφάλματα, τα οποία δυστυχώς ή ίδια η νομοθετική εξουσία προκάλεσε, από ανικανότητα ή έστω εκ παραδρομής. Η υπαγωγή των Αξιωματικών που προέρχονται από Παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και οι οποίοι κατετάγησαν κατά το έτος 1990, χρήζει αποκλειστικά και πλήρως την ένταξη αυτών, στις διατάξεις του Ν.2439/1996 και αποτελεί τη μοναδική λύση που παράγει δίκαιο αποτέλεσμα.

Τέλος, σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία πρέπει να ισχύουν σταθεροί και δίκαιοι κανόνες, οι οποίοι οφείλουν να μην είναι γενικοί και αόριστοι, επιτρέποντας τη διασταλτική ερμηνεία αυτών. Τα παραπάνω είναι στοιχεία καλής νομοθέτησης και σε κάθε Κράτος Δικαίου, ο νομοθέτης οφείλει να τα έχει ως βασικά του εργαλεία.

Δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη ζωή μας, παρά μόνο προκλήσεις!

-Ο-

Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Θ

Στέφανος Κουκουράβας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ