Οι 15 μεγαλύτερες στρατιωτικές μυστικές αποστολές στην ιστορία

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Πολλά από τα ιστορικά γεγονότα κρύβουν πίσω από τις εξελίξεις τους, συγκεκαλυμμένες στρατιωτικές μυστικές αποστολές αλλά και οργανώσεις.

Η εξασφάλιση της μυστικότητας σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με άκρως απόρρητες στρατιωτικές αποστολές ήταν πάντα ο στόχος των ισχυρότερων πολεμικών μηχανών του πλανήτη. Ανά διαστήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Τύπο ονομασίες ειδικών δυνάμεων οι οποίες φέρονται να ευθύνονται για «χειρουργικά» χτυπήματα σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Παρακάτω παρατίθενται οι 15 πιο διάσημες μυστικές αποστολές:

Ανθρωποειδής

 

Ανθρωποειδής

“Ανθρωποειδής” ήταν το κωδικό όνομα για την απόπειρα δολοφονίας του αξιωματικού των ναζί Reinhard Heydrich. Η επιχείρηση διεξήχθη στην Πράγα στις 27 Μαΐου 1942, αφού έχουν συνταχθεί από τη βρετανική ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων με την έγκριση της εξόριστης κυβέρνησης της Τσεχοσλοβακίας. Αν και μόνο τραυματίστηκε στην επίθεση, ο Heydrich πέθανε από τα τραύματά του στις 4 Ιουνίου 1942. Ο θάνατός του οδήγησε σε ένα κύμα ανελέητων αντίποινων από τα γερμανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των χωριών και τη δολοφονία αμάχων.

 

Κόλπος των Χοίρων

 

ΚΟΛΠΟΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Πρόκειται για μια αποτυχημένη στρατιωτική εισβολή της Κούβας που είχε αναλάβει η παραστρατιωτική ομάδα ταξιαρχίας 2506, στις 17 Απριλίου 1961. Η αντεπαναστατική στρατιωτική οργάνωση εκπαιδεύτηκε και χρηματοδοτήθηκε από Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (CIA). Ωστόσο νικήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Κούβας, με την εντολή του πρωθυπουργού Φιντέλ Κάστρο μέσα σε τρεις ημέρες.

 

Οργή του Θεού

 

ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΟΣΑΝΤ

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972, 11 μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας δολοφονήθηκαν, προκαλώντας μια σειρά φόνων που εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Το σχέδιο «Οργή Λειτουργία του Θεού», τέθηκε σε λειτουργία από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γκόλντα Μέιρ, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την Μοσάντ (ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις) και αφορούσε τη συστηματική εξόντωση των μελών της Παλαιστινιακής Απελευθερωτικής Οργάνωσης (ΟΑΠ) που όπως φημολογείτο είχαν λάβει μέρος στις δολοφονίες.

 

Δόρυ του Ποσειδώνα

 

ΤΟ ΔΟΡΥ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

Ξεκίνησε ως μέρος του προγράμματος των ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατικής επίθεσης στις 9/11 που αφορούσε την Αλ Κάιντα. Η αποστολή είχε ως στόχο τη σύλληψη ή τη θανάτωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μετά από μια δεκαετία στάθηκε επιτυχής.

 

Επιχείρηση Βαλκυρία

 

Επιχείρηση Βαλκυρία

Η επιχείρηση Βαλκυρία ήταν ένα σχέδιο του ναζιστικού στρατού σε περίπτωση γενικής διάλυσης της πολιτικής τάξης του έθνους, το οποίο στόχευε στη συνέχιση της άσκησης της εξουσίας από τους Ναζί. Αργότερα, το σχέδιο αυτό χρησιμοποιήθηκε για την οργάνωση ενός πραξικοπήματος ενάντια στο χιτλερικό καθεστώς. Στο νέο αυτό σχέδιο περιλαμβανόταν και η δολοφονία του Χίτλερ. Η απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 1944, αλλά απέτυχε. Στη συνέχεια, το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή αλλά οι πιστοί στον Χίτλερ στρατιωτικοί κατέπνιξαν το πραξικόπημα.

 

Επιχείρηση των Αζορών

 

ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΑΖΟΡΩΝ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξόδεψε πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ολοκληρώσει την επιχείρηση των Αζορών, που οποίο αφορούσε την ανάκτηση του Κ-129, ενός σοβιετικού υποβρυχίου που βυθίστηκε το 1968. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε το 1974 με τις ελπίδες της ανάκτησης όλων όσων είχαν χαθεί στο βυθό της θάλασσας, από πυρηνικούς πυραύλους, και έγγραφα μέχρι απόρρητο εξοπλισμό. Για το σκοπό αυτό κατασκευάστηκε και ένα κύριο σκάφος που θα βοηθούσε στην αποστολή.

 

Γατίσια αυτιά

 

ΓΑΤΙΣΙΑ ΑΥΤΙΑ

Έργο της CIA που ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Επιστήμης & Τεχνολογίας στη δεκαετία του 1960 και προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις γάτες, σε αποστολές κατασκοπείας του Κρεμλίνο και της Σοβιετικής πρεσβείας. Εμφυτεύοντας μια μπαταρία και ένα μικρόφωνο σε μια γάτα αλλά και μια κεραία στην ουρά της, είχαν πρόσβαση στο να καταγράψουν και να μεταδώσουν όσα ήθελαν να γνωρίζουν. Βέβαια, εξαιτίας της απόσπασης της προσοχής και της αίσθησης της πείνας από το ζωντανό, χρειάστηκε να βρουν μια άλλη διαδικασία κατασκοπείας.

 

Η υπόθεση του Αμπού Ομάρ

 

ΑΜΠΟΥ ΟΜΑΡ

Στις 17 Φεβρουαρίου 2003, η CIA συνέλαβε τον ιμάμη του Μιλάνου, Αμπού Ομάρ, και τον μετέφεραν στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιμάμης βασανίστηκε για τις φερόμενες διασυνδέσεις του με τους ισλαμιστές. Ωστόσο, μετά τη δημόσια κατακραυγή του, τα ιταλικά δικαστήρια δίωξαν περσότερους από 26 πράκτορες της CIA για τα γεγονότα της 17ης Φεβρουαρίου.

 

Επιχείρηση Χρυσός

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΡΥΣΟΣ

Πίσω στη δεκαετία του 1950, η CIA και η βρετανική Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μάθουν τα σχέδια δράσης του σοβιετικού στρατού, μέσα από την αποστολή με τίτλο «Επιχείρηση Χρυσός». Δημιουργώντας ένα τούνελ κάτω από τη σοβιετική έδρα στο Βερολίνο, παρακολούθησαν τις επικοινωνίες των τηλεφωνικών γραμμών. Ωστόσο, πριν η αποστολή ξεκινήσει, ο Τζορτζ Μπλέικ ανακάλυψε το τούνελ και ματαίωσε την αποστολή.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ