Το μεγαλύτερο διπλωματικό ατόπημα της Τουρκίας και το σοκ που έρχεται

THREE SEAS INITIATIVE

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) *

Το μεγαλύτερο  διπλωματικό ατόπημα της Άγκυρας είναι το ότι κάνει δήθεν διαμεσολαβητικές προσπάθειες σε έναν πόλεμο που έχει πάρει το δρόμο του ώστε να γίνει ”πόλεμος Συρίας και Λιβύης” για να μην της ζητήσουν να συμμορφωθεί με το νέο ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται σε ΝΑΤΟ (την αφορά άμεσα) και ΕΕ (την αφορά έμμεσα).

Το σοκ έρχεται από το οτι το άρθρο 42 της Ε.Ε εμπλουτίζεται με νατοϊκής λογικής ιδέες όπως το οτι ”κάθε στρατιωτική επίθεση απ’ όπου και αν προέρχεται δεσμεύει τα κράτη-μέλη της ΕΕ για αλληλεγγύη και υποστήριξη στο κράτος-μέλος που δέχεται επίθεση”.

Για ποιο λόγο αυτό συνιστά και τον πυρήνα των συμφερόντων μας

Η ψευδοπατριωτική σχολή η οποία για ακόμη μια φορά ”καίει” τους πραγματικούς ελληνοκεντρικούς στοχαστές και πολιτικούς έχει ακόμη ένα σλόγκαν το οποίο το έχει περάσει από τη λεγόμενη στην προπαγάνδα ”αρνητική φόρτιση”: ”Θέλετε να κάνετε την Ελλάδα προκεχωρημένο φυλάκιο και της αλλάζετε δόγμα”.

Είναι οι ίδιοι που πριν αγοράσουμε όπλα τύπου Ραφάλ και Μπελάρα (+αναβάθμιση F-16) έλεγαν πως πρέπει να αλλάξουμε δόγμα και δε γίνεται να είμαστε άλλο γέφυρα με την Τουρκία αλλά ακρώρειο της Δύσης. Οι ψευδοπατριώτες που έχουν στόχο τους εδώ και 6-7 χρόνια τουλάχιστον να πολιτευτούν και όχι να μιλήσουν ακαδημαϊκά, συμφωνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίον καλούσαν ”εθνομηδενιστικό θίασο” και με την σχολή Σημίτη η οποία ήθελε την Ελλάδα γέφυρα της ΕΕ με την Τουρκία (στόχος ανέφικτος ακόμη και αν ήταν καλοπροαίρετος).

Η Ελλάδα λόγω των νέων γεωοικονομικών συνθηκών (αλλαγή supply chains παγκοσμίως, γεωγραφία των data centers, σταθμοί υγροποίησης φυσικού αερίου, πόντιση καλωδίων για ηλεκτρική ενέργεια, αγωγοί, έρευνες για άλλους υδρογονάνθρακες, τακτοποίηση των Βαλκανίων, ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας στο νέο ενεργειακό περιβάλλον) έχει ζωτικό συμφέρον να είναι κόμβος σε μια περιοχή που συνδέει τη Βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή (μαζί και την Κύπρο) με τον Εύξεινο Πόντο και τα Βαλκάνια, τα οποία πλέον γίνονται ασπίδα της Πολωνίας και της Βαλτικής Θάλασσας.

Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος γίνονται πλέον ”ένα” και γι΄αυτό προτείνω συνεχώς να γίνει η Ελλάδα μέλος της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών (Αδριατικής, Μαύρης και Βαλτικής).

Λόγω του ότι η Τουρκία έχει ειδικό βάρος ώστε να είναι πιο χρήσιμη στο ρόλο της γέφυρας , η Ελλάδα πρέπει να πάρει τη θέση της μιας πλευράς. Η Τουρκία είναι και γεωγραφικά γέφυρα. Η Ελλάδα θα έχει λόγο να πιστεύει σε υποστήριξη και βοήθεια (όχι μόνο στρατιωτική αν χρειαστεί, αλλά κυρίως ειδική οικονομική και επενδυτική μεταχείριση που ήδη έχει, εκτός αν πιστεύετε οτι μεγάλες εταιρείες ήρθαν για την καλή μας γραφειοκρατία και για την αρνησιδικία που παρουσιάζει το δικαστικό μας σύστημα) όταν λειτουργεί σαν πύλη.

Το προκεχωρημένο φυλάκιο σημαίνει security hub, energy hub, data hub κτλ. Η γέφυρα σημαίνει: Η Ελλάδα θα εξαρτάται από το αν η Τουρκία έχει φωτισμένη δεσποτεία ή αν θα είναι rogue state και θα διαμορφώνει εκείνη την ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως έκανε πρακτικά μέχρι σήμερα, με την Ελλάδα και την Κύπρο να μην μπορούν καν να μιλήσουν για κυρώσεις.

Διάλυση συμπληρωματικών μύθων για δήθεν ”παρακολουθηματική εξωτερική πολιτική” της Ελλάδας.

Η Ελλάδα πριν το 2010 ήταν όντως μια χώρα η οποία είχε μια εξωτερική πολιτική που δύσκολα κάποιος την κατανοούσε. Από το 2010 και μετά, όλες οι κυβερνήσεις έφτιαξαν έναν ρόλο για την Ελλάδα ο οποίος είχε ποσοστά σχέσεων με όλες τις πλευρές. Η Κίνα είναι στην Ελλάδα, η Ρωσία μέχρι πριν την εισβολή, είχε πολύ πιο σοβαρο ρόλο στην Ελλάδα από ό,τι είχε όταν δήθεν ”αγαπιόμασταν” ενώ η Ελλάδα αναβάθμισε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και έφτασε να στέλνει όπλα στην Αραβική Χερσόνησο. Η δε διμερής σχέση με τις ΗΠΑ, αναβαθμίστηκε πολύ και δεν έπαψε η Ελλάδα να είναι μέλος της Ε.Ε με πρωτοβουλίες σαν αυτήν της Euro Med Summit. Η σχέση μας με τη Γαλλία είναι επίσης στρατηγικής σημασίας.

Η ”ουδετερότητα” που πολλοί προτείνουν, σχετίζεται με τη γεωγραφία αλλά και με το πού έχεις υπογράψει να είσαι. Συγκρίνουν ανόμοια πράγματα σε όλες τις πτυχές. Πχ δείτε τι κάνει το Ισραήλ, δείτε τι κάνουν τα ΗΑΕ. Το Ισραήλ και τα ΗΑΕ ανά πάσα ώρα και στιγμή φοβούνται τους Παλαιστίνιους και το Ιράν. Επίσης δεν είναι στην Ε.Ε. Δε δεσμεύονται από ρήτρες ειδικές όπως εμείς με τη Γαλλία που είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή δύναμη σε στρατιωτικό επίπεδο. Οι ουδετερόφιλοι παραδοσιακά έκαναν μεγάλη ζημιά στη χώρα. Είναι περισσότερο πνεύματα αντιλογίας παρά θιασώτες ενός τεκμηριωμένου σχεδιασμού.

Γεωπολιτική και Γεωοικονομία που δεν περνούν μέσα από ανάλυση δεδομένων (ποσοτικών και ποιοτικών) είναι Γεωπολιτική τύπου Ράτσελ και Χάουσχόφερ ή και Κγιέλεν, λίγη επιστήμη και πολλή προπαγάνδα, ψεύδη και εθνικά οράματα ψυχοπαθών ή ψευδοεπιστημόνων σαν αυτούς που είχε το Γ’ Ραίχ μαζί ή σαν αυτά του Ναταβούτογλου και του Ντούγκιν που ορισμένοι στην Ελλάδα, μην έχοντας άλλες ικανότητες, θέλησαν να μπουν στα υποδήματά τους.

Να εύχεστε η Ελλάδα να μπορέσει να γίνει προκεχωρημένο φυλάκιο, μακάρι να έχει η χώρα μας την αποφασιστικότητα να το κάνει αυτό.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Αλέξανδρο Δρίβα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΒΑΣ


 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δε σε καταλαβαίνω. Πάντως όσοι βρίσκονται στα προκεχωρημένα φυλάκια, από τα αρχέγονα χρόνια μέχρι και σήμερα, εξασφαλίζουν έναν γενναίο, σίγουρο θάνατο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ