Μετανάστευση: Υπάρχει σχέδιο τελικά ή πνιγόμαστε μόνοι μας;

ΜΑΤ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Το καλοκαίρι μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση κατήργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αφού είδανε κι αποδίδανε οι υπεύθυνοι, οι ανεύθυνοι και οι ανευθύνο – υπεύθυνοι αποφασίσανε να ορίσουν Συντονιστή τον ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή. Μετά από λίγο όμως ξεφύτρωσε νέο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και πήρε αρμοδιότητες από το Συντονιστή.

Αυτά τα παραπάνω είναι τα γεγονότα. Όποιος λογικός άνθρωπος κι αν τα διαβάσει δε θα βγάλει άκρη. Αν βάλουμε κι άλλα γεγονότα στο τραπέζι, όπως αυτά με τις κλειστές δομές φιλοξενίας, την επίταξη χώρων στα νησιά, τη μεταφορά στην ενδοχώρα (χωρίς σχέδιο, χωρίς να ξέρουμε ποιούς μεταφέρουμε και που) το όλο σκηνικό θα το ζήλευε κι ο Πιραντέλο (ψάξτε να βρείτε ποιος είναι αυτός).

Τα τελευταία γεγονότα με την απόβαση ΜΑΤ στα νησιά, τις συμπλοκές με τους κατοίκους και τα ωραία που έχουν ακολουθήσει, είναι ενδεικτικά του σχεδίου. Να βάλουμε και τα πλωτά φράγματα στο παιχνίδι; Ποιο είναι το σχέδιο; Μα να παραπλανήσουμε την κοινή γνώμη.

Και πάμε στην πραγματικότητα: Η Χίος και η Λέσβος βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοί τους βιώνουν ανασφάλεια, ανευθυνότητα, βλακεία και έλλειψη ΣΟΒΑΡΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. Ο πληθυσμός πάνω στα νησιά είναι διχασμένος σε κείνους που δέχονται τους μετανάστες και σε κείνους που δεν τους θέλουν.

Για να έχετε πλήρη την εικόνα κάντε μια γύρα στο Internet να δείτε φωτογραφίες από την καθημερινότητα των μεταναστών στα νησιά, των λιμενικών, της Frontex και των ντόπιων που ακόμα ψάχνουν να βρουν τι έχει συμβεί.

Η πλήρης αδυναμία της προηγούμενης κυβέρνησης να διαχειριστεί το θέμα, ο απόλυτος ερασιτεχνισμός της παρούσας κυβέρνησης να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αλλά κυρίως η ένταση του προβλήματος έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση.

Που είναι ο ρεαλισμός μας, η ευφυΐα μας, η αποτελεσματικότητά μας; Ε, που είναι;

Είτε γουστάρουμε είτε όχι το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών και των προσφύγων θα μείνουν εδώ για πολλά χρόνια, μπορεί και για πάντα. Εμείς το καταφέραμε αυτό, χωρίς καμία βοήθεια. Και τώρα τι κάνουμε; Δύο είναι οι επιλογές: Είτε τους εντάσσουμε σταδιακά στην κοινωνία μας με τους δικούς μας όρους μέσα από καίριες κρατικές παρεμβάσεις, είτε αφήνουμε άλλους να διαχειριστούν το όλο θέμα με ότι κινδύνους, ανατροπές και προβλήματα αυτοί μπορούν να φέρουν με τη διαχείριση αυτή. Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι; Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πάσης φύσεως και μορφής, επίσημες, ανεπίσημες, μεγάλες και μικρές.

Η άμεση μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα είναι πλέον απαραίτητη. Τα νησιά δεν αντέχουν άλλο και κυρίως υπάρχει σοβαρό ζήτημα για την εθνική ασφάλεια. Δε λέμε για πολέμους και θερμά επεισόδια, μιλάμε καθαρά για την άτακτη και ταχεία πληθυσμιακή αλλοίωση που επηρεάζει άμεσα ακόμα και την επιχειρησιακή καθημερινότητα των ενόπλων τμημάτων των νησιών.

Κύριοι της κυβέρνησης, προκοπή δε γίνεται με την επικοινωνία και την παραπλάνηση, αλλά με τον συνεπή και ρεαλιστικό σχεδιασμό και την αποτελεσματική υλοποίηση του. Κι αν δεν έχετε σχέδιο, που μάλλον δεν έχετε, υπάρχουν άνθρωποι στην κυβέρνηση σας που μπορούν να σας φτιάξουν. Υπάρχουν δε και δομές που μπορούν να το υλοποιήσουν, τις ξέρετε. Να περιμένουμε κάτι καλό ή θα πέσουν κι άλλες σφαλιάρες και στα νησιά αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ