Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Απόκτηση 18 Rafale, 4 νέες φρεγάτες και 15.000 προσλήψεις – Οι 6 αποφάσεις για την Άμυνα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Σε εξαγγελίες  για την ενίσχυση της Εθνικής ‘Αμυνας σε 6 τομείς τόσο σε επίπεδο εξοπλιστικών προγραμμάτων όσο και σε αυτό της ενίσχυσης του προσωπικού, προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιγραμματικά και χωρίς να αναφέρει πολλές λεπτομέρειες διευκρινίζοντας ότι «το κόστος της ενίσχυσης θα το πληρώσει ο λαός» χωρίς ούτε και εδώ να πει με ποιο τρόπο.

Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

  • Απόκτηση μίας Μοίρας αποτελούμενη από 18 μαχητικά Rafale που θα αντικαταστήσουν παλαιότερα Γαλλικά
  • Απόκτηση 4 νέων φρεγατών
  • Εκσυγχρονισμό 4 φρεγατών ΜΕΚΟ
  • Απόκτηση 4 ελικοπτέρων ROMEO
  • Απόκτηση νέων Αντιαρματικών, Τορπιλών και κατευθυνόμενων Πυραύλων
  • Ενίσχυση του δυναμικού των ΕΔ με πρόσληψη 15.000 αντρών και γυναικών την επόμενη πενταετία
  • Ενίσχυση και ενεργοποίηση της Αμυντικής Βιομηχανίας στην οποία θα δοθούν σημαντικοί ρόλοι και αρμοδιότητες σε αυτή την νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις σε τομείς όπως Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ κ.α.
  • Οι ΕΔ ενισχύονται και εκσυγχρονίζονται στην λειτουργία τους στον ψηφιακό τομέα, ώστε να μπορούν να αμυνθούν στις υβριδικές επιθέσεις και απειλές

Αναλυτικά οι έξι αποφάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός  και όπως είπε «πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων:

Πρώτον. Η πολεμική μας αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Μιράζ. Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς. Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.

Δεύτερον. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. ΄Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.

Τρίτον. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων. Και αμέσως εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία. Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι: “Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται”.

Τέταρτον. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας. Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης. Ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική.

Πέμπτον. Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους.

Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ. Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.

Έκτον. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.

Πρόκειται για έξι γενναίες επιλογές. Έξι τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο στις ανάγκες της συγκυρίας. Αλλά και στις προκλήσεις της Ιστορίας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ