Ποιοι είναι οι ξένοι μαχητές και μισθοφόροι στον πόλεμο της Ουκρανίας

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) και ερευνητής στο Washington Institute for Defence and Security.

 

Γράφονται πολλά fake news αναφορικά με την παρουσία ξένων μαχητών και μισθοφόρων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Παρά τα όσα ακούγονται, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την παρουσία Αρμενίων, Κούρδων, Σέρβων και Σερβοβόσνιων μαχητών/εθελοντών/μισθοφόρων στην Ουκρανία στο πλευρό της Ρωσίας.

Επίσης, δεν υπάρχουν ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν την άφιξη μαχητών από την Συρία, την Λιβύη και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στην Ουκρανία για την υποστήριξη της ρωσικής εισβολής.

Οι εθελοντές και μισθοφόροι που πολεμούν στο πλευρό των Ρώσων προέρχονται από την ίδια την Ρωσική Ομοσπονδία (Τσετσενία, Βόρεια Οσετία, Ομάδα Βάγκνερ κλπ.).

Πιθανή είναι και η συμμετοχή μαχητών από την ελεγχόμενη από την Ρωσία αποσχισθείσα Νότια Οσετία στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στην ουκρανική πλευρά το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο. Στην χώρα έχουν φτάσει εθελοντές για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών.

Έως τώρα οι πηγές αναφέρουν ότι οι εθελοντές προέρχονται από την ουκρανική και τσετσενική διασπορά, την λευκορωσική δημοκρατική αντιπολίτευση, την Γεωργία και χώρες της Δύσης.

Στον πόλεμο του Ντονμπάς (2014) υπήρχε σημαντική παρουσία ξένων μαχητών και μισθοφόρων στις περιοχές όπου έδρασαν οι φιλορώσοι αποσχιστές.


Περισσότερα άρθρα από το Γιώργο Μενεσιάν:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΣΙΑΝ


 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ