Μισθοί και Συντάξεις Στρατιωτικών: Την πατήσαμε μάγκες!

Η πολλή βαβούρα που γίνεται άσκοπα για τους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών είναι άνευ ουσιαστικού περιεχομένου. Από την αρχή των μνημονίων ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ σε στενό κύκλο είχε πεί για το θέμα: “Την πατήσαμε μάγκες”.

 

 

 

Η όλη ιστορία με το νόμο “Αχτσιόγλου” (Ν.4488/2017) και το θόρυβο που προκλήθηκε από το αν επηρεάζονται ή όχι οι μισθοί και οι συντάξεις, για μια ακόμα φορά έφερε στο φως τη βλακεία και την προχειρότητα που μας δέρνει.

Κυρίως όμως έφερε στο φως τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι ίδιοι οι στρατιωτικοί τη συνεχιζόμενη έφοδο κατά των εισοδημάτων τους αλλά και κατά του επιπέδου ζωής που οφείλουν να έχουν προκειμένου να εκτελούν απερίσπαστοι την αποστολή τους.

Υπάρχει στο ΥΠΕΘΑ ειδική υπηρεσία, η ΓΔΟΣΥ, υπό τον εξαιρετικό οικονομικό αξιωματικό και συνάδελφο Υποστράτηγο Ζαχαρία Πρασάκη. Η υπηρεσία αυτή είναι υπεύθυνη για οτιδήποτε αφορά νομοθεσία οικονομικής πολιτικής και ειδικότερα ασχολείται και με όλα τα θέματα προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ. Να ξεκαθαρίσουμε πως άλλο πράγμα είναι οι μισθοί των στρατιωτικών και εντελώς άλλο πράγμα είναι οι συντάξεις. Οι μεν μισθοί αφορούν το ΥΠΕΘΑ οι δε συντάξεις είναι ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και δή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Για τους μεν μισθούς είναι σαφές πως θα ακολουθήσουν τη γενικευμένη πορεία όλων των μισθών στο δημόσιο τομέα από το 2018 και μετά, σύμφωνα με τα υπογραφέντα στο τελευταίο και με βάση τους κανονιστικούς νόμους που προέκυψαν για να γίνει η τελευταία αξιολόγηση. Το οποίον, σε απλά ελληνικά, σημαίνει πως αν δεν πιάσουμε τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους θα υπάρξουν μειώσεις από 8 – 20% στους μισθούς το 2018 και το 2019.

Για τις συντάξεις τώρα υπάρχουν οι αντίστοιχοι νόμοι που προβλέπουν επανυπολογισμό τους και προσαρμογή τους στο γενικότερο δημοσιονομικό πλαίσιο αναλογικά και πάλι με την επίτευξη των στόχων. Εδώ τα πράγματα είναι πιο σκούρα και αυτό γίνεται προφανές από το νόμο “Αχτσιόγλου” (Ν.4488/2017), ο οποίος είναι απόλυτα συγκεκριμένος. Η όλη κουβέντα για τα επικουρικά ταμεία στα οποία ανήκουν και τα Μετοχικά Ταμεία των στρατιωτικών είναι άκυρη καθότι ο νόμος δεν εξαιρεί κανέναν φορέα επικουρικής ασφάλισης.

Κάποιοι κύκλοι του ΥΠΕΘΑ, για να περιορίσουν τις αντιδράσεις έκαναν λόγο για το νόμο 4387/16 (άρθρο 47) και για το γεγονός πως τα Μετοχικά Ταμεία δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσιες αναλογιστικές μελέτες στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Αυτό όμως, όπως μας πληροφόρησαν υπεύθυνα τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών είναι εντελώς άσχετο με τη δημοσιονομική προσαρμογή στην οποία αναφέρεται ο νόμος “Αχτσιόγλου”. Αυτά τα επικοινωνιακά κολπάκια δεν πιάνουν πλέον καθότι η ενημέρωση είναι πολύπλευρη και κυρίως βασίζεται σε επιχειρηματολογία που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Για να τελειώνουμε μια και καλή με την πλάκα αυτή για τους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών. Η δημοσιονομική προσαρμογή προκειμένου να βγούμε από το καθεστώς σκληρής επιτροπείας και να μπορέσουμε να εισέλθουμε στο καθεστώς του δανεισμού από τις αγορές προβλέπει συνολικά μέτρα στο χώρο του δημοσίου από τα οποία δεν εξαιρείται κανείς. Οι συντάξεις και οι μισθοί των στρατιωτικών αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας μπαίνουν στο ίδιο σακί με όλους τους υπόλοιπους. Εκεί που χάθηκε η μπάλα ήταν στα πρώτα χρόνια των μνημονίων που “έφαγαν” οι στρατιωτικοί τις μεγάλες μειώσεις που έφτασαν σε κάποιες περιπτώσεις και το 30% των πραγματικών αποδοχών τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε αυτές τις μειώσεις αντισυνταγματικές και η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε ένα πρώτο βήμα για να επανέλθουν κάποια χρήματα στις τσέπες των στρατιωτικών, όχι από την καλή της την ψυχή ή επειδή αγαπούσε τους στρατιωτικούς, αλλά για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Η επόμενη κυβέρνηση που έσκιζε μνημόνια και χόρευε πεντοζάλια τους δανειστές όταν ήταν αντιπολίτευση, μόλις πήρε την εξουσία και κατάλαβε τι γίνεται, έφαγε αμάσητες όλες τις απαιτήσεις των δανειστών σχετικά με τα εργασιακά και τις μισθοδοτικές δαπάνες. Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις ποσών σε κωδικούς και όλα τα υπόλοιπα ευτράπελα είναι φτηνά επικοινωνιακά κολπάκια για λαϊκή κατανάλωση.

Όσο για τους στρατιωτικούς, αν δεν καταλάβουν τι παίζεται και δε γίνουν ρεαλιστές δεν πρόκειται να κάνουν το βήμα μπροστά. Θα περιμένουν τα πάντα από την Αθηνά χωρίς να κινούν και τα δικά τους χέρια, είτε εν ενεργεία είτε πολύ χειρότερα οι εν αποστρατεία.

Τα Μετοχικά Ταμεία και το ΤΕΘΑ είναι περιουσία των στρατιωτικών και οφείλουν να την προστατέψουν. Ειδικά οι Ενώσεις Αποστράτων οι οποίες ασχολούνται περισσότερο με την κατάθεση στεφάνων παρά με τη συντονισμένη και ρεαλιστική αντίδραση, στα πλαίσια του εφικτού και όχι στα πλαίσια του επιθυμητού. Για την καλυτέρευση της ζωής και την προστασία του εισοδήματος των αποστράτων υπάρχουν λύσεις και μπορούν να τις απαιτήσουν. Όμως μερικών το μέλημα και το όνειρο είναι είτε να γίνουν βουλευτές είτε να “φαίνονται” ότι κάτι κάνουν. Αν δεν αλλάξει το χουντικό νομικό πλαίσιο το οποίο ορίζει τη λειτουργία των Ενώσεων Αποστράτων τα υπόλοιπα όλα θα είναι κενό γράμμα.

Κι εδώ είναι που ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος πρέπει ν’ αποδείξει έμπρακτα την αγάπη του για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Αν καταφέρει και αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία των Ενώσεων Αποστράτων και δώσει το περιθώριο για θεσμικές αλλαγές θα δουν οι απόστρατοι αλλά και οι εν ενεργεία το φώς το αληθινό.

Από τον Τσεκουράτο καλημέρα σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ