Μητσοτάκης: «Συζητάμε με την Τουρκία αλλά να μην αμφισβητεί κανείς την αποτρεπτική ισχύ μας»

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας με τις συμμαχίες της και με την επενδύσεις στην άμυνα, είναι ισχυρή, αλλά δεν απαγορεύει τη χώρα μας να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Παρασκευή το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης ως κεντρικός εισηγητής στην συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι παράμετροι σκληρής ισχύος, είναι οι συμμαχίες μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τόνισε ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία αφορούν και την Ευρώπη, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο.

«Διευρύναμε το πλέγμα των συμμαχιών μας με χώρες που βλέπουμε με το ίδιο πρίσμα τον κόσμο. Χωρίς καλή οικονομία θα ήμασταν αδύναμοι να προβάλλουμε την ισχύ που επιθυμούμε, και σήμερα δανείζεται η χώρα με το ιστορικά χαμηλότερο επιτόκιο. Η χώρα έχει αξιόπιστη κυβέρνηση, που ακούγεται και συμμετέχει στους διεθνείς οργανισμούς μιλώντας και για τα προβλήματα των άλλων, όχι μόνο για τα δικά μας» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην «έξυπνη ενίσχυση αποτρεπτικής ισχύος της χώρας», ο πρωθυπουργός είπε ότι «κάνουμε μια σειρά από κινήσεις που στέλνουν μήνυμα ότι η αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων ενισχύεται με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο» και προσέθεσε:

«Δεν είναι πρόθεσή μας όμως να μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών. Αυτό θα ήταν λάθος. Αλλά θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία με καλή διάθεση χωρίς κανείς να αμφισβητήσει ότι η αποτρεπτική ισχύς μας είναι ισχυρότατη. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας απαγορεύσει να καθόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων».

Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ένα μέρος μιας χώρας που έχει αυτοπεποίθηση είναι να μιλάει και να υπερασπίζεται τα δίκαιά της, και ενίοτε στο εσωτερικό τής χώρας να αντιπαλεύει φωνές οι οποίες είναι τόσο ακραίες που να οδηγούν νομοτελειακά σε καταστάσεις που δεν θέλουμε ή δεν θεωρούμε ότι είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος» και τόνισε: «Δεν πρέπει να παθιαζόμαστε από συναισθηματικές αντιδράσεις στην εξωτερική πολιτική, οι οποίες ξέρουμε πού μας οδήγησαν τα τελευταία 200 χρόνια».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ