Μόρια: Εκρηκτικό το σκηνικό με άγρια επεισόδια από ανήλικους – Σύσκεψη Δημάρχων ΒΑ Αιγαίου

Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στην τέντα των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας.

Οι περίπου 300 ανήλικοι, που διαμένουν εκεί, διαμαρτύρονται και ζητούν την άμεση μετακίνησή τους από τη Μόρια. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή τη στιγμή ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων.

Οι πληροφορίες μιλάνε κάνουν λόγο για εκτόξευση πετρών και αντικειμένων προς τους υπεύθυνους της δόμης, με την αστυνομία να επεμβαίνει και να κάνει χρήση χημικών. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της τεταμένης κατάστασης αποφασίστηκε η εκκένωση της πτέρυγας ανηλίκων.

Σύσκεψη των Δημάρχων του ΒΑ Αιγαίου

Στο μεταξύ,  σύσκεψη πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 11 Δημάρχων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την διατύπωση μιας κοινής θέσης και κοινού πλαισίου δράσης σε σχέση με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, καθώς η κατάσταση στα νησιά είναι ασφυκτική.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, τόνισε πως η προσπάθεια αποσυμφόρησης της Λέσβου, με την μεταφορά την Δευτέρα περίπου 1400 προσφύγων και μεταναστών «θα είναι μια τρύπα στο νερό, εάν δεν συνεχιστεί».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα Κέντρα Ταυτοποίησης αλλά και στις δομές φιλοξενίας των νησιών αγγίζουν πλέον τους 24.000, με τη Μόρια να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, καθώς εκεί βρίσκονται «εγκλωβισμένα» τουλάχιστον 9.130 άτομα.

Η κατάσταση όμως δεν είναι ιδανική ούτε στις δομές της ενδοχώρας. Πρόκειται για συνολικά 26 δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και δύο δομές – εκτός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) – στα νησιά, τη Λέσβο και τη Λέρο.

Όπως άλλωστε δήλωσε προχθές σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, οι δομές στα νησιά είναι υπερχειλίζουσες, αλλά και αυτές στην ενδοχώρα είναι σε απολύτως οριακή κατάσταση.

Πάντως, ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους (στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και στην ανατολική Φθιώτιδα) σχετικά με τις μετακινήσεις, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διευκρινίσει πως η παραμονή των αιτούντων άσυλο δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 20 ημέρες.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ