Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας : Μοναδικό πανευρωπαϊκά στο είδος του!

Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας

Αφιέρωμα στο Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, στη Λάρισα.

 

Μετά την κατάργηση της χρησιμοποιήσεως των μονόπλων (άλογα και ημίονοι) από τον Στρατό στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί μουσείο της Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Σκοπός της δημιουργίας του μουσείου ήταν να διαφυλαχθεί μέρος της ιστορικής παράδοσης του Στρατού και να εκτίθεται μουσειακά ο εξοπλισμός και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα από το Κτηνιατρικό Σώμα στους επισκέπτες αλλά κυρίως στις επερχόμενες γενεές. Το μουσείο αυτό θα ήταν το μοναδικό στο είδος του σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.

Η ιδέα της δημιουργίας μουσείου ανήκει στο Γραφείο Κτηνιατρικού της Διευθύνσεως Υγειονομικού του ΓΕΣ το οποίο έθεσε το ζήτημα από το 1991. Ως πλέον κατάλληλη Μονάδα που είχε τις αναγκαίες εγκαταστάσεις και την απαραίτητη συμμετοχή στην ιστορία του Κτηνιατρικού στο Στρατό, επιλέχθηκε το Κέντρο Εκπαιδεύσεως-Νοσηλείας Κτηνιατρικού (ΚΕΝΟΚ) στη Λάρισα.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ 1

Σταδιακά έγιναν πρώτα οι αντικαταστάσεις των κεραμοσκεπών σε δύο κτίρια, που προορίζονταν ως μουσειακοί χώροι, ενώ στην Μονάδα συγκεντρωνόταν κτηνιατρικό υλικό που αποσυρόταν από άλλες Μονάδες σε όλη τη χώρα.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ 3

Η τελική απόφαση για τη δημιουργία του Μουσείου στο ΚΕΝΟΚ Λάρισας ελήφθη από το ΓΕΣ τον Ιούνιο του 1998 και παράλληλα εγκρίθηκαν τα σχέδια και χρηματοδοτήθηκαν οι απαραίτητες εργασίες για την αξιοποίηση των παλιών κτιριακών εγκαταστάσεων.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ 2

Τον Αύγουστο του 1999 άρχισαν οι εργασίες αποκαταστάσεως των κτιριακών εγκαταστάσεων και από το 2005 οι εκθεσιακοί χώροι ήταν έτοιμοι.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ 5

Οι εκθεσιακοί χώροι έχουν συνολικό εμβαδόν 600τ.μ. περίπου και αποτελούνται :

 1. Από το πεταλουργείο-πεταλωτήριο, το οποίο είναι μοναδικό δείγμα κτίσματος για αυτή την χρήση και διαθέτει πέντε (5) σταθερά καμίνια, αμόνια κ.λπ., εμβαδού 250τ.μ. περίπου και
 2. Από ένα τμήμα παλαιού στάβλου μονόπλων με μία συνεχόμενη αίθουσα εκθεμάτων, εμβαδού 350τ.μ. Ο στάβλος έχει όλες τις κατασκευές και τα απαραίτητα μέσα ενσταβλίσεως, όπως χρησιμοποιούνταν παλιά.

 


Διαβάστε επίσης: Πολεμικά Μουσεία της Ελλάδας


 

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ 6

Τα εκθέματα που υπάρχουν συγκεντρωμένα στην Μονάδα είναι περίπου 3000 είδη, και όλα έχουν σχέση με την περιποίηση, χρησιμοποίηση και κτηνιατρική περίθαλψη των μονόπλων. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες εκθεμάτων όπως:

 1. Εργαλεία πεταλουργείου
 2. Εργαλεία πεταλωτή
 3. Διάφορα είδη πετάλων
 4. Συλλογές εργαλείων σαγματοποιού
 5. Υλικά σαγής και δερματοκομίας μονόπλων
 6. Υλικά ενσταβλίσεως και συγκρατήσεως
 7. Χειρουργικά εργαλεία νοσοκομείου κτηνών
 8. Παλιό φαρμακοεπιδεσμικό υλικό
 9. Εργαλεία κτηνιατρικής οδοντιατρικής
 10. Διάφορα είδη νομής κτηνών και στρωμνής στάβλου
 11. Διάφορα υλικά κτηνιατρικής κλινικής
 12. Έντυπο υλικό, βιβλία και φωτογραφικό υλικό
 13. Παλιό εργαστηριακό υλικό ελέγχου τροφίμων.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ 7

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και από ώρα 08:00 έως 13:30 κατόπιν επικοινωνίας. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Website: www.army.gr

Διεύθυνση : Στρατόπεδο «Στγου Ν. Πλαστήρα» 1η ΣΤΡΑΤΙΑ/Λάρισα,
Τηλ.: 2410993352 – 3353.


Διαβάστε επίσης: Πολεμικά Μουσεία της Ελλάδας


 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ