ΜΤΣ: Τι εξελίξεις έρχονται με το μέρισμα και με το ΕΚΟΕΜΣ

Οι καλύτερες ημέρες θα αργήσουν πολύ για ένα καλύτερο μέρισμα. Δείτε ποιοί ζήτησαν την  αύξησή του, αλλά και τι θα γίνει με το ΕΚΟΕΜΣ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΟΣ) βρέθηκε στο ΜΤΣ και διατύπωσε τη διαφωνία της για την μείωση του αριθμού μεριδίων του βοηθήματος ΕΚΟΕΜΣ σε συγκεκριμένους βαθμούς και ζήτησε μια αύξηση της τάξης τουλάχιστον 12-14% για το μέρισμα, όμως η πρόταση του ΜΤΣ είναι να διατηρηθεί σταθερό.

Η ΠΟΣ πάντως επιμένει και αναφέρει τους παρακάτω λόγους:

  • Ολοκληρώθηκε η δημιουργία αποθεµατικού σύμφωνα με το άρθρο 77 του Ν.4146/2013, όπως αντικαταστάθηκε και ίσχυσε µε το άρθρο 5 του Ν.4284/2014, γεγονός που επιτρέπει πλέον τη μετάπτωση στο προβλεπόμενο με τον ΑΝ 559/1937 (ΦΕΚ Α’ 107), καθεστώς διανομής μερίσματος. Η δημιουργία αποθέματος, σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία απέδωσε περί τα 86 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο ύψος περίπου του ετήσιου διανεμομένου μερίσματος (93,57 εκατ. ευρώ).
  • Στον ΑΝ 559/1937 (ΦΕΚ Α’ 107), περιγράφεται η διαδικασία διανομής μερίσματος. Είναι αυτονόητο ότι επειδή το εφαρμοζόμενο σύστημα είναι το αναδιανεμητικό, η τιμή μεριδίου δεν παραμένει σταθερή, αλλά αυξομειώνεται, ανάλογα με τα έσοδα του προηγουμένου έτους.
  • Από 1/1/2017 παύει η υποχρέωση παρακράτησης των 20.000.000 ευρώ από τα ετήσια έσοδα για τη δημιουργία αποθέματος (Ν.4284/2014). Η υποχρέωση αυτή είχε επιφέρει δύο μειώσεις στο μέρισμα του ΜΤΣ, ήτοι κατά 9% για το 2013 και κατά 4,1% για το 2014. Πρακτικά το ποσό αυτό είναι διαθέσιμο προς διανομή ως «έσοδο».
  • Με τα σημερινά δεδομένα της τιμής μεριδίου, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για μέρισμα ανέρχονται στα 93,57 εκατ. ευρώ. Η διαφορά, τού προς διανομή ποσού (για το 2017 υπολογίζεται στα 180 εκατ. περίπου) και του ήδη διανεμομένου (93,57 εκατ.), δύναται να επιμερισθεί σε ετήσια βάση για αύξηση του μερίσματος και μέρος αυτού να καλύψει τις απώλειες λόγω κατάργησης των «κοινωνικών πόρων». Η τήρηση αποθέματος θα εξακολουθήσει να υπάρχει, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
  • Η δημιουργία και διατήρηση μεγάλου αποθέματος για μελλοντικές ανάγκες, θα είχε λογικό υπόβαθρο σε άλλη περίοδο. Στην παρούσα φάση όμως, που τα αποθέματα των Ταμείων «υφαρπάζονται» ή λεηλατούνται, κρίνεται πολύ επισφαλής!!
  • Το μέρισμα του ΜΤΣ εδώ και χρόνια είναι το χαμηλότερο, όχι μόνο μεταξύ των Μετοχικών Ταμείων των άλλων Κλάδων, αλλά και όλων των άλλων επικουρικών, ακόμη και μετά τις μειώσεις που αυτά έχουν υποστεί !!!
  • Για την πρόταση της ΠΟΣ, έχει ληφθεί υπόψη η κατάργηση των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων» που περιελήφθη στο άρθρο 47 του Ν.4387/2016, όπως έχει αναδείξει η ΠΟΣ από τον Απρίλιο του 2016.

Όπως μάλιστα τονίζει η ΠΟΣ, την οποία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Ταξίαρχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος και ο Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας Συνταγματάρχης εα Δημήτριος Ταραντίλης και η οποία είχε στείλει και ερωτηματολόγιο στο ΜΤΣ στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία με τις αλλεπάλληλες περικοπές, αλλά κυρίως με την τεράστια αύξηση της φορολογίας φυσικών προσώπων και των έμμεσων φόρων, απαιτείται η έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς τα εα Στελέχη.

Ενέργεια που δεν απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη άλλων υπουργείων.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ