Το μήνυμα του Ναυάρχου Κουντουριώτη που πρέπει να αποτελεί το φάρο της ελληνικής στρατηγικής

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΦΡΕΓΑΤΕΣ

Του Λάμπρου ΤζούμηΑντιστράτηγου ε.α. *

 

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε με τη Γαλλία για την ενίσχυση του Π.Ν. με πλοία επιφανείας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αμυντική θωράκιση της χώρας τη στιγμή που συνοδεύεται από ρήτρα αμυντικής συνδρομής.

Το θετικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι ότι μας αφύπνισε και αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε απόψεις που διατύπωναν ακόμα και βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου όπως: «Να προχωρήσουμε σε περικοπή των αμυντικών δαπανών και να το ρισκάρουμε με την Τουρκία».

Να επισημανθούν όμως τα εξής :

– Εφ΄ όσον αποφασίσαμε για την υλοποίηση ενός μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος για το Π.Ν. σε συνδυασμό με αυτό για την Π.Α. με την αναβάθμιση των F-16 και την προμήθεια των Rafale απαιτείται αλλαγή στρατηγικής και επικρατούσας νοοτροπίας.

– Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί σε όλους τους τόνους στην Τουρκία είναι ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι σε εθνικές υποχωρήσεις και αν απαιτηθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε.

– Να διευκρινισθεί ότι η ρήτρα αμυντικής συνδρομής δεν προϋποθέτει ότι Γάλλοι στρατιώτες θα αναλάβουν την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και θα πολεμήσουν αντί για μας, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής άλλων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, όπως στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού πολέμου, πληροφοριακών επιχειρήσεων, κ.λπ.

– Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ο χρόνος απόκτησης των νέων πλοίων και τυχόν εκβιαστικές εξελίξεις από πλευράς Τουρκίας  που μπορεί να υπάρξουν μέχρι τότε.

– Το μήνυμα του Ναυάρχου Κουντουριώτη τον Δεκ 1912 : «Πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης εναντίον του εχθρού», πρέπει να αποτελεί το φάρο της ελληνικής στρατηγικής απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΗΜΑ


Περισσότερα άρθρα από το Λάμπρο Τζούμη:

ΑΠΟΨΕΙΣ –ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ


 

 

*  Σχολιασμός στο facebook 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ