Ναυπηγεία: Ποιό ρόλο θα παίξει το Πολεμικό Ναυτικό;

Τι ετοιμάζει για τα ναυπηγεία η κυβέρνηση και πως εμπλέκεται στον σχεδιασμό το Πολεμικό Ναυτικό;

Του Κώστα Αττία

Το επόμενο διάστημα υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι θα έχουν σημαντικές συναντήσεις για το μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.

Τα πιο κρίσιμα ραντεβού έχουν κλειστεί για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και ο στόχος είναι στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου η «υπόθεση ναυπηγική βιομηχανία» να έχει κλείσει.

Θα γίνουν ΕΡΤ τα ναυπηγεία;

Στην κυβέρνηση είναι όπως πάντα αισιόδοξοι. Πιστεύουν πως τα πάντα θα πάνε καλά και δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Ο στόχος είναι στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου να έχει συμφωνηθεί και να ξεκινήσει η εκκαθάριση εν λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά χωρίς να κλείσουν.

Το «αγκάθι» βέβαια σε όλες τις διαπραγματεύσεις είναι η περίφημη υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων. Των χρημάτων δηλαδη που οι Ευρωπαίοι θέλουν να επιστραφούν απο τα ναυπηγεία.

Παράλληλα στην κυβερνηση καταστρώνουν σχέδιο για όλη την βιομηχανία και πέρα απο το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά λένε πως και η Ελευσίνα χρειάζεται εξυγίανση.

Για όλη την ναυπηγική βιομηχανία όμως, η κυβέρνηση, και πρώτο το υπουργείο Άμυνας στέλνουν το μήνυμα πως πρέπει να δουλέψει απο εδώ και πέρα «χωρίς να τη ζεί το Πολεμικό Ναυτικό» όπως λένε χαρακτηριστικά.

Και εδώ φυσικά προκύπτει το  ζήτημα του πως είναι δυνατόν να ξαναξεκινήσουν τα ναυπηγεία τώρα, όταν είναι σε δύσκολη θέση και προέρχονται απο «χειμερία νάρκη» και αυτονόητα τώρα πρέπει να τους δώσει μια ώθηση το Πολεμικό Ναυτικό για να θυμίσουν στην διεθνή αγορά πως υπάρχουν και έχουν δυνατοτητες;

Για την ιστορία να θυμήσουμε πως τον Δεκέμβριο του 2016 ο Δημήτρης Βίτσας είχε επισκεφτεί τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά και είχε πεί σύμφωνα με την ενημερωση του ΥΠΕΘΑ στα μεν ναυπηγεία Σκαραμαγκά πως «πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι τα Ναυπηγεία να μείνουν ανοιχτά, σημειώνοντας πως με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και με τις υπό εξέλιξη εργασίες του Πολεμικού Ναυτικού, είναι εξασφαλισμένη η μισθοδοσία των εργαζομένων και η λειτουργία του Ναυπηγείου έως και τον Απρίλιο του 2017.

Παράλληλα, πρόσθεσε, εξετάζεται ποιές δουλειές ακόμα πρέπει να γίνουν, ώστε να διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυτή η διαδικασία. Για το σκοπό αυτό το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν συναντήσεις στο πλαίσιο του διυπουργικού οργάνου για τη ναυπηγική βιομηχανία. Ωστόσο, επισήμανε, αυτό που είναι βέβαιο είναι πως τα Ναυπηγεία δεν μπορεί να λειτουργούν μόνο με δουλειές του Πολεμικού Ναυτικού και για αυτό καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να ανοίξουν δουλειές εκτός Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό με ένα θετικό κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς στο χώρο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας».  

Στα ναυπηγεία Ελευσίνας είχε σημειώσει «πως η κατασκευή στην Ελευσίνα, συνολικά επτά νέων πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού – οι 5 έχουν ήδη ενταχθεί στο ΠΝ και οι 2 είναι σε εξέλιξη η ναυπήγησή τους – το επόμενο χρονικό διάστημα θα φέρει και παραγγελίες από το εξωτερικό».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ