Συμπεράσματα από τη νέα επιστολή των Τούρκων στον ΟΗΕ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

 

Τα συμπεράσματά μου από την ανάγνωση της νέας επιστολής των Τούρκων στον ΟΗΕ για τα νησιά είναι επιγραμματικά τα ακόλουθα:

α) Η Τουρκία όπως πρόσφατα έγραψα  φοβάται πως η Ελλάδα υπό την υποστήριξη των ΗΠΑ θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 νμ. που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Χώρας μας σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΧΑΡΤΗΣ
Τι σημαίνει επεκταση των χωρικών υδάτων στα 12νμ στο Αιγαίο και γιατί εχει τρομοκρατηθεί η Τουρκία.

β) Το βασικό επιχείρημα της Τουρκίας σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα αυτό (όπως επίσης τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) είναι πως στο Αιγαίο υπάρχει ειδικό καθεστώς κι άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί η Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας.

γ) Και πως προκύπτει το ειδικό καθεστώς σύμφωνα με την Τουρκία; Στο γεγονός της αποστρατικοποίησης των νησιών. Όπως έγραψα σε ένα άρθρο μου στη Μακεδονία της Κυριακής πριν δύο χρόνια (27.9.2020) και το οποίο πρόσφατα επαναδημιοσιεύθηκε στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ  η παρουσία των ενόπλων δυνάμεων έχει ένα ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα που συνδέεται στενά με το στοιχείο της κυριαρχίας.

Η αποστρατικοποίηση από επιβολή κι όχι επιλογή παραπέμπει σε περιορισμένη κυριαρχία κι έτσι ανοίγει ο δρόμος  για το ειδικό καθεστώς και το γκριζάρισμα όλου του Αιγαίου μέχρι τον 25ο μεσημβρινό.

δ) Μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί προ τετελεσμένων και το όραμα της Γαλάζιας πατρίδας να βρεθεί στον βυθό του Αιγαίου έχει ανοίξει το θέμα και θα επιμείνει με κάθε μέσο σ αυτό.

Αυτή είναι η δική μου ανάγνωση.

 


Περισσότερα άρθρα από το Γεώργιο Χατζηθεοφάνους:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


 

*Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι Υποστράτηγος ε.α.-Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» η δεύτερη έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.ΣΙΔΕΡΗ».

 

 

*Ανάρτηση στο fb

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ