Νίκος Κοτζιάς: Όσα είπε για Έλληνες στρατιωτικούς και Τουρκία

Για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν αυτή την εποχή στην εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα με την Τουρκία μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, το έχουμε επισημάνει ξανά αποτελεί από τις πιο σοβαρές και συγκροτημένες φωνές αυτής της κυβέρνησης. Υπέρμαχος, γνώστης της διπλωματίας έχει δείξει ότι κρατάει το τιμόνι του κρίσιμου υπουργείου Εξωτερικών και το οδηγεί στοχευμένα. Φυσικά και ορισμένες εμμονές ή και ιδεοληψίες του ορισμένες φορές τον έχουν οδηγήσει σε υπέρμετρους ενθουσιασμούς που έχουν οδηγήσει ακόμα και σε πρόσκαιρους αλλά άσκοπους πανηγυρισμούς. Έχει όμως την εμπειρία και αντίληψη να τοποθετεί πάντα στο τέλος τα πράγματα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν η συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς έθεσε τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν αυτή την εποχή στην εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα με την Τουρκία.

Σταχυολογώντας κάποια από τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών είπε μεταξύ άλλων:

Για τον εμβολισμό
«Αυτός ο εμβολισμός, αν δεν υπήρχε η ηρεμία και ψυχραιμία από ελληνικής πλευράς, ποιος ξέρει πού θα οδηγούσε». Οπως είπε, «αυτού του είδους τα επεισόδια ή πας να “πουλήσεις τσαμπουκά” και τα συνεχίζεις ή προσπαθείς να τα κατευνάσεις. Και εννοώ και αυτά τα επεισόδια αλλά και τα φραστικά επεισόδια».

Για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου
«Η Τουρκία ποτέ δεν έκανε επεισόδιο χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί μια δική της ερμηνεία της διεθνούς νομιμότητας. Μετράει πάρα πολύ το κόστος και τα κέρδη από μια τέτοια ενέργεια και ήξερε ότι το κόστος με την Ελλάδα θα είναι πολλαπλά μεγαλύτερο, και ίσως πολύ μεγάλο για να το αντέξει από ότι με άλλες χώρες, και σκέφτεται και τις πιθανότητες νίκης, τις οποίες, δεν είναι Αφρίν η Ελλάδα, καταλαβαίνει ότι μπορεί να έχει όχι μόνο κόστος, αλλά και να χάσει».

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
Απέφυγε να μιλήσει για παγίδα ή προσχεδιασμένο γεγονός από την πλευρά της Τουρκίας. Επισήμανε, όμως ότι, «ο τρόπος της συμπεριφοράς δείχνει αλλαγή αντίληψης». «Δεν νομίζω ότι είναι σε θέση να τους διαπραγματευτούν όπως σκέφτονται κάποιοι ένθεν κακείθεν» σημείωσε απαντώντας αν τους χαρακτηρίζει όμηρους.

Η νευρική Τουρκία
Περιέγραψε τη Τουρκία ξανά ως χώρα «γεμάτη αντιφάσεις και αντιθέσεις». Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε ότι οι αναθεωρητικές τάσεις του προέδρου της Τουρκίας περιλαμβάνουν και την Ελλάδα, όχι μόνο τα ανατολικά σύνορά της εκτιμώντας ότι «τον Ερντογάν τον ενδιαφέρουν πριν από όλα οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής και έχει ίσως και μια νευρικότητα από την πλευρά του, επιπλέον έχοντας την αίσθηση ότι προχωράει η αξιοποίηση των πόρων της περιοχής χωρίς την Τουρκία».

Για το Σκοπιανό
«Νομίζω ότι η διαπραγμάτευση πήγε και πάει καλά, αλλά πρέπει και είναι πια δικό τους θέμα εάν θα αποδεχθούν το “erga omnes”», είπε ο κ. Κοτζιάς. Και διευκρίνισε ότι «το “erga omnes” σημαίνει ότι αυτό το όνομα το χρησιμοποιούν στις διακρατικές τους σχέσεις, στις γενικότερα διεθνείς τους σχέσεις και στους διεθνείς οργανισμούς. Μέχρι εκεί δεν υπάρχει θέμα. Ομως για να είναι πραγματικό “erga omnes” πρέπει να εφαρμόζεται και στο εσωτερικό της χώρας».

Για τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς
Αναφερόμενος στον τουρκικό ισχυρισμό ότι υπεστάλη η σημαία, είπε: «Εμείς δεν έχουμε δει τέτοιο πράγμα, δεν έχουμε δει να κατεβαίνει καμιά σημαία, δεν φάνηκε κάποιο βίντεο, οι τουρκικές αρχές έλεγαν ότι μας στείλανε πιστοποιητικά αυτού του γεγονότος, αλλά δεν υπήρξε τέτοιο θέμα. Γενικά η δική μου γνώμη είναι ότι δικαιούται κάθε Eλληνας να αξιοποιεί τα ελληνικά εδάφη, απλά πρέπει πάντα να σκέφτεται τη συνέχεια αυτής της αξιοποίησης».

Για τη Σμύρνη
Σε εσωτερική πολιτική σκοπιμότητα ενόψει των εκλογών, ιδιαίτερα σε μια περιοχή που έχει καταψηφίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας σε όλες τις πρόσφατες αναμετρήσεις απέδωσε τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν περί Σμύρνης, ενώ ανέφερε, ότι η Αθήνα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ και λοιπών θαλασσίων ζωνών, με Αλβανία, Αίγυπτο, Ιταλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ