Νίκος Σιαλμάς: Ο πρώτος πιλότος που σκοτώθηκε σε αερομαχία με Τούρκους (BINTEO)

ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΛΜΑΣ ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ

Σαν σήμερα, στις 18 Ιουνίου 1992 ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, κατέπεσε νότια του Άγιου Ευστράτιου, με Mirage Mirage F1CG  κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τουρκικό F-16.

 

18 Ιουνίου 1992. Ο υποσμηναγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νικόλαος Σιαλμάς, χειριστής ενός αεροσκάφους Mirage F.1CG, κλήθηκε να αναχαιτίσει το ολοκαίνουργιο τότε απόκτημα »τρίτης γενιάς» της Τουρκικής αεροπορίας το F-16C.

Η αερομαχία που ακολούθησε έγινε κοντά στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου στην Λήμνο. Τα ραντάρ του ελληνικού συστήματος αεροάμυνας είχαν εντοπίσει 4 άγνωστα ίχνη να εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Αμέσως διατάχθηκε η απογείωση τριών ζευγών αεροσκαφών επιφυλακής από τα αεροδρόμια Αγχιάλου, Λήμνου και Σκύρου.

Ο Νικόλαος Σιαλμάς απογειώθηκε από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, μαζί με ένα δεύτερο Mirage και πήρε πορεία προς το βόρειο Αιγαίο. Όταν έφτασαν στην περιοχή πλησίασαν τα δύο τουρκικά F-16 για αναγνώριση.

Ωστόσο τα τουρκικά αεροσκάφη αντέδρασαν, με αποτέλεσμα η αναγνώριση να εξελιχθεί σε εμπλοκή. Σύμφωνα με μαρτυρία του δεύτερου χειριστή, Ι. Μανωλάκου, κατά τους ελιγμούς που ακολούθησαν τα ελληνικά αεροσκάφη για να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα, κατέβηκαν σε πολύ χαμηλό ύψος.

Κάποια στιγμή ο σμηναγός Μανωλάκος είδε το αεροσκάφος του Σιαλμά να προσκρούει στη θάλασσα και να συντρίβεται.

Ο Νικόλαος Σιαλμάς ήταν ο πρώτος νεκρός πιλότος σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΛΜΑΣ ΜΝΗΜΕΙΟ

Η θυσία του Νικόλαου Σιαλμά  τιμήθηκε με τη μετονομασία, του ακρωτήριου Τρυπητή (στο  νότιο άκρο του Αγίου Ευστρατίου) σε «Νικόλαος Σιαλμάς».

Σε περίοπτη θέση πάνω από το ακρωτήρι στήθηκε από την η Πολεμική Αεροπορία ένα μεγάλο μνημείο όπου δείχνει μια σπαρτιατική ασπίδα μαζί με ένα δόρυ, με την επιγραφή «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» , που είναι ο θυρεός της 342 Μοίρας Παντός Καιρού, στην οποία ανήκε ο Σιαλμάς, Το μέγεθος του μνημείου είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από ψηλά κάθε φορά που οι αεροπόροι περνούν από την περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ