Υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης οι… Τραμπ και Πούτιν

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν προταθεί για το Νόμπελ ειρήνης που δίνει κάθε χρόνο το ομώνυμο σουηδικό Ινστιτούτο


 

 

Ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός υποψηφιοτήτων όλων των εποχών για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης έχει καταγραφεί φέτος ανακοίνωσε το ομώνυμο σουηδικό Ινστιτούτο.

Έχουν κατατεθεί συνολικά 318 υποψηφιότητες, που αφορούν 215 πρόσωπα και 103 οργανισμούς, από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, μέχρι και τα Λευκά Κράνη, την οργάνωση των Σύρων εθελοντών διασωστών.

Η ταυτότητα των υποψηφίων είθισται να κρατείται μυστική, όμως εκείνοι που τους έχουν προτείνει (βουλευτές και υπουργοί απ’ όλες τις χώρες, άλλοι Νομπελίστες, πανεπιστημιακοί κλπ.) συχνά ανακοινώνουν ποιον στηρίζουν.

Φέτος στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο φυλακισμένος Σαουδάραβας blogger Ραέφ Μπαντάουι και ο Αμερικανός Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος άνθρωπος αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προτάθηκε από έναν συμπατριώτη του –η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη– ο οποίος θέλει να αναγνωριστεί ως θετική η “ιδεολογία της ειρήνης δια της ισχύος”.

Υποψήφια είναι και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) που έχει επικρίνει ορισμένα από τα μέτρα που έχει λάβει ο πλανητάρχης.

Ένας Νορβηγός βουλευτής πρότεινε για το Νόμπελ Ειρήνης τον πάπα Φραγκίσκο επειδή “είναι ένας από τους ελάχιστους που αψήφησαν τον Ντόναλντ Τραμπ”.

Ο φετινός αριθμός των υποψηφίων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ιστορία του θεσμού. Πέρσι είχαν προταθεί 376 πρόσωπα και οργανισμοί, με το βραβείο να αποδίδεται τελικά στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να τερματιστεί ο εμφύλιος στη χώρα του.

Η Επιτροπή που απονέμει το βραβείο θα ανακοινώσει την επιλογή της στις 6 Οκτωβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ